Gloria blev butiksägare - med Guds hjälp

v4 Gloria artikel
Gud hjälper och leder, inte minst i yrkeslivet. Det är något som Gloria Molina har fått uppleva. I november öppnade hon Molinas textil o design i Staffanstorp.

Vackra tyger i sprakande kulörer möter besökarna på Molinas textil och design när Gloria Molina guidar runt bland handtryckta tyger, kuddar och gardiner.
Gloria Molina kommer ursprungligen från El Salvador, där hon växte upp i en katolsk familj. Men tio år gammal lärde hon känna Jesus.

– Min storebror började på en baptistisk skola, och där blev han frälst. Han kom hem och berättade vad han varit med om, och det slutade med att hela vår familj hittade tron på Jesus, berättar Gloria.

För 22 år sedan lämnade hon tillsammans med maken och två barn oroligheterna och inbördeskriget i El Salvador och flyttade till Sverige. Men redan fem år före flytten fick familjen en föraning om vad som skulle komma.

– Vi var på ett möte, och där fick vår son, som då var tio år gammal en hälsning från Gud om att han skulle studera i Europa. Vi tog fasta på hälsningen och våra liv förändrades genom flytten till Sverige.

Arkitekt eller butiksägare?
Efter två veckor i Sverige valde familjen att bosätta sig i Lund, där de kom att stanna. Gloria hade en gedigen utbildning till husarkitekt från sitt hemland. Nu studerade hon vidare till landskapsarkitekt och jobbade som sådan i några år.

Men Gloria har inte bara ett intresse för att planera landskap, hon har också en passion för att inreda hem. 2003 startade hon, tillsammans med dottern, Molinas textil och design i Lund, där de sålde exklusiva tyger. Men dottern flyttade till Spanien och våren 2008 stängde de affären. Istället öppnades en ny möjlighet med försäljning via nätet där kunderna kunde göra sina beställningar.

Allt som fanns i affären packades ihop och flyttades till makarnas hem.
– Alla tyger och inventarier hamnade plötsligt i vartenda rum och skrubb i vårt hus. Det var tyger överallt. Det såg ut som ett bombnedslag. Under tiden som följde började jag söka Guds ledning för framtiden. Jag bad till Gud om en lösning, att det skulle öppna sig en väg för mig.

Gloria sökte efter en lokal. Hon hade gärna velat ha en butikslokal i Staffanstorp, men de växer inte på träd, och det såg omöjligt ut att hitta en ledig lokal med rätt läge.
– Samtidigt sökte jag jobb som landskapsarkitekt och bad om Guds ledning med mitt liv. Jag visste inte vilken väg jag skulle gå, vad ville jag själv och vad var Guds tankar för min framtid?

Gloria fick inte jobben, hon hittade ingen lokal och hade fortfarande alla tyger hemma. Allt var kaos. Men det hindrade inte makarna att ta en välbehövlig semester och resa till Spanien för att få lite distans till situationen.

– Jag kände ett lugn i mitt inre. Jag hade en tro och en förvissning om att våra böner var hörda och att Gud skulle hjälpa mig.

Butiken blev verklighet
Hösten 2009 kom en intressent som ville köpa företaget, och det var ytterst nära att hela varulagret blev sålt.
– Men förutom tygerna ville han ta över både företagsnamn och kundregister. Det kändes inte bra. Vi tyckte inte att vi skulle behöva skänka bort det vi hade byggt upp och kämpat fram, så det blev ingen försäljning.
När det såg ut som de kommit till en återvändsgränd fick Gloria uppleva hur Gud hjälpte henne.

– Vi bad om mirakel och vi fick uppleva mirakel. Kunder hörde av sig och beställde tyg. Bland annat fick vi en beställning från London på 80 meter av ett väldigt exklusivt och dyrbart tyg.
Sedan hände det otroliga. En lokal med det suveränaste läget i Staffanstorp blev plötsligt ledig.

– Den var perfekt för min butik. Förhandlingarna med fastighetsägaren gick som smort. Vi skrev hyreskontrakt och jag fick en rad favörer. Jag kan inte beskriva känslan, det var så fantastiskt, jag upplevde verkligen att Gud var med mig.
Den 23 november slogs dörrarna upp till Molinas textil och design.

– Staffanstorp har verkligen tagit emot oss med storm. Det känns så bra, och jag och min man bor inte längre i ett hus fyllt med tyger.
I Glorias sinne har tankarna malt och gnagt över hur affärerna kommer att ta form.

– Att starta företag i dessa tider inger respekt och ansvar. Men jag går till Gud och ber om kraft och visdom att göra det bästa av mitt förvaltarskap. Jag är så tacksam till Gud att han hjälper mig och ger mig mod att övervinna rädsla och fruktan som ibland kan dyka upp. Vi är inte mer än människor, men med mitt liv förankrat i Jesus får jag trygghet i mitt hjärta.
När fakturorna hopade sig undrade Gloria om pengarna skulle finnas.

– Vi gick runt i lokalen och bad för ekonomin. Vi bad också för att företagare skulle hitta hit. Dagen efter fick jag besök av flera företagare som gjorde beställningar och flera kunder kom för att betala sina beställda varor. Jag kunde betala mina fakturor.

Helad i örat
Att Gud är god har Gloria också fått uppleva på andra sätt.
– Jag har haft problem med mitt öra sedan jag var barn. Men inga läkare har kunnat hitta orsaken. När jag rörde vid örat eller området runt det fick jag ont i huvudet. Det gjorde ont när jag duschade och kammade håret. Ingen har kunnat förklara smärtan.

– Jag är med i Centrumkyrkan i Staffanstorp, och i våras hade vi en möteskampanj med Stefan Edefors i biblioteket. I ett möte fick han höra från Gud att en kvinna som hade ont runt sitt öra skulle bli helad, och i det ögonblicket försvann all min smärta. Jesus helade mig och jag har inte haft några som helst problem med örat sedan dess.

Även Glorias man blev helad vid samma tillfälle.
– Han hade en rad sjukdomar och tog 15-16 tabletter varje dag, både blodförtunnande och mot diabetes, högt blodtryck och artros. På mötet lämnade han fram en lång lista på alla sjukdomar som han ville bli helad från och så fick han förbön.

En månad gick utan att Glorias make sa någonting – sen släppte han bomben. Han berättade för sin fru att efter det här mötet hade han slutat ta alla sina tabletter, trots att predikanten sagt att han skulle fortsätta med sin medicinering.
Nu är maken pigg och glad, och mår bättre än någonsin. Och på vårdcentralen visar proverna bra värden.

– Tron är så viktig för mig. Har jag inte Gud, då har jag ingenting. Jag brukar jämföra med blomman. Den behöver vatten, annars vissnar den och dör. På samma sätt är det med människan. Vi behöver Gud och hans röst, annars vissnar vi. I oss själva är vi ingenting, säger Gloria Molina.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.