Stefan och Mikael gick från missbruk och kriminalitet

Stefan o Mikael640
– När jag och mina kompisar kom till en fest så gick folk ofta hem. Och om någon opponerade sig, så spöade vi upp dem, berättar Stefan Björk. Idag, många år senare, har livet förändrats totalt för Stefan Björk och hans bröder.

Stefan, Mikael och deras bror Tomas växte upp i en familj med mycket alkohol och mycket bråk.
– Jag hade en tuff attityd redan som barn, men när jag lade mig på kvällen grät jag mig ofta till sängs, för jag hade en rädsla på insidan, berättar Stefan.
Pappan höll på med spådom och redan i tidiga tonåren märkte Stefan av krafterna. Han har ett minne av hur hans ande lämnade kroppen och hur han såg sig själv från ett annat perspektiv.
– Jag var väldigt rädd, och hade mycket fruktan. Det i sin tur blev till ilska, och det gjorde att jag bråkade, slogs och härjade.

Från mörker till mörker
Pappan förbjöd Stefan att vara med på skolans kristendomsundervisning. Däremot fylldes livet av New Age – och av brottslighet.
– När jag kom hem från ett slagsmål undrade pappa alltid om jag hade vunnit. Hade jag inte det skickade han ut mig igen för att fortsätta slåss, säger Stefan.
Han påpekar att pappan egentligen ville dem väl, men att han själv fått så mycket stryk i sitt liv att han tyckte att barnen också skulle lära sig att slåss.

Mikael har en annorlunda bild av sin uppväxt.
– Jag var mobbad i skolan, och fick alltid höra att jag var en fuling. Den bilden hade jag med mig under hela uppväxten, och jag behövde något sätt att komma ifrån det. Första gången jag drack alkohol, som 13-åring, kände jag mig befriad från mig själv. Jag tog ett beslut att jag aldrig skulle sluta dricka. Jag drack mycket, och när jag drack spelade jag över och blev våldsam.
Mikael berättar hur han gick från mörker till mörker. Under hela 1980-talet satt han i fängelse, dömd för våldsbrott.

Metamorfos
Men Gud hade en plan med brödernas liv. 1980 kom en man fram till Stefan.
– Han sa att han hade ett ord från Gud, om att jag skulle bli frälst och att jag och mina bröder skulle predika om Jesus. Jag tänkte att han var dum i huvudet, säger Stefan.
Men tre år senare hände något. Kyrkorna i Kiruna hade en mötesserie, och där blev Stefan och Mikaels bror Tomas frälst tillsammans med ett dussintal andra ungdomar.

– Jag åkte dit och träffade Tomas. Han bara tjatade om Jesus, men jag kunde se en kärlek i hans ögon som jag aldrig sett tidigare. Han fick till och med socialen att betala en Bibelskola, och han vittnade och vittnade. Jag kände ju att Gud eller någonting sökte mig, och vid ett tillfälle blev jag så rädd att jag drog kniven och motade ut Tomas ur huset, berättar Stefan.

Men så blev även Stefans dåvarande tjej frälst, och Stefan började känna sig utanför.
– Tomas frågade vad som hindrade mig från att bli frälst. Inget, sa jag och bad en bön. Jag tyckte inte att något hände, så jag bad igen. Men något började hända i mitt hjärta. Gud började förvandla mig. Nästa gång jag kom till frivården undrade de vad som hade hänt. Jag berättade att jag blivit frälst, och assistenten blev så chockad att hon ringde lokaltidningen och sa att en klient genomgått en metamorfos – total förvandling.

Beslut i cellen
Även Mikael fann till sist vägen till Gud.
– När Tomas blev frälst var jag djupt nere i mitt missbruk. Jag såg att han brann för Jesus, och jag tyckte att han var en idiot. Men så småningom sa jag ändå ja till Jesus. För jag ville helt enkelt inte ha konsekvenserna av mitt eget svineri.
Vändningen kom 1993.
– Jag var gripen, och i cellen sa jag till Jesus att om du hjälper mig ur den här förnedringen, så ska jag följa dig under resten av mitt liv. Strax därefter blev jag helt oförklarligt släppt ur häktet. Jag åkte till Josua Rehab i Gamleby där jag stannade i 27 månader. För mig var det absolut nödvändigt att få lära mig att leva ett annat liv, utan droger, men tillsammans med Jesus.

Ett drygt år senare blev det rättegång, och Mikael dömdes till fängelse i ett år och nio månader.
– Jag blev så arg och besviken på Gud. Jag tyckte ju att jag hade skött mig, och då borde Gud hjälpa mig. Jag svor och förbannade Gud, spydde ut allt mitt missnöje och fruktan. Men då hörde jag Gud tala. Han sa att nu hade jag utgjutit mitt hjärta, inget påklistrat religiöst trams utan det som jag verkligen hade i djupet av min själ. Jag frågade Herren vad jag skulle göra, jag var ju rädd för att behöva åka in igen, och han svarade, var bara ärlig.

Domen överklagades till hovrätten. I tingsrätten hade Mikael inte svarat ärligt på frågorna eftersom han tänkte att om han svarade ärligt på allt så skulle han garanterat hamna i fängelse. Nu valde han att svara helt ärligt på allt. Försvararen ville att han skulle få fortsatt behandling på Josua Rehab, medan åklagaren yrkade på fängelse.
– Under en paus i förhandlingarna fick jag en ingivelse att jag skulle gå fram och prata med åklagaren, och jag berättade för honom vad som låg på mitt hjärta. När rättegången fortsatte sa åklagaren att han hade ett tillägg, att han gick med på att jag skulle få fortsatt behandling i Gamleby.

Guds företagare
Livet har verkligen förändrats för både Stefan och Mikael. Stefan arbetar som företagare.
– Jag gick ut nian med 0,3 i medelbetyg. Men när jag mött Jesus upplevde jag hur han sa till mig att gå in i affärsvärlden. Och så började Gud undervisa mig, han gav mig krångliga affärsord som jag skrev ner på en lista och lärde mig betydelsen av.
Stefans fru Maria hade ett arv på 30 000 kronor som blev grundplåten för hans företagande.

– Pengarna räckte till ett skrivbord och 10 000 par strumpor, och så satte vi igång. Idag, många år senare, har mycket utvecklats. Jag har Mellansverige som bas, och jag bygger relationer med människor i näringslivet som ger mig möjlighet att kunna dela vad Gud har gjort i mitt liv.
Idag har Stefan till och med ett företag som heter Metamorfos AB, och varje gång någon frågar vad hans företagsnamn betyder berättar han att det betyder förvandling.
– Tänk att Gud kan ta det som ingenting är och förvandla det, avslutar Stefan.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.