Björn blev en nalle efter mötet med Jesus

v2 BjornJansson3 artikel– Jag drog täcket över huvudet för att komma bort från ”närvaron”. Men då lyste det upp under täcket och jag hörde en röst som sa: ”Jag kommer att vara med dig till livets slut.”

Björn Nalle Jansson, 50 år, är född och uppvuxen i det natursköna Tranemo i södra Västergötland. När frikyrkoförsamlingen på orten en sommar arrangerade tältmöten med barnmötestanten Olga, då var Björn en av de barn som tog emot Jesus till frälsning. Men barnatron föll bort under tonåren.

Efter skolan jobbade Björn på olika industrier, men ganska snart förlorade han fotfästet i tillvaron på grund av alkoholen. Han blev kär och gifte sig med en kvinna från Polen och tillsammans fick de en son.

– Vi drack en hel del tillsammans. Vårt förhållande blev stormigt med skilsmässa som följd. Under den tiden missbrukade jag inte bara alkohol, jag var också en arbetsnarkoman. Jag hade tre olika jobb samtidigt. Självklart kunde jag inte fungera som äkta man och närvarande pappa med den livsstilen.

– Min före detta fru ville komma närmare sitt hemland Polen så hon flyttade med vår son Adam till Ystad. Jag kom efter ganska snart eftersom jag saknade honom.
Björn jobbade i Ystad under sju års tid. Alkoholen fortsatte att vara det stora bekymret. Han åkte in och ut på olika behandlingshem. Han flyttade till Malmö och började jobba som vaktmästare, men missbruket fanns kvar.

– Pappa blev sjuk vilket gjorde att jag återvände till Tranemo. Där träffade jag en tjej och vi blev kära. Missbruket hade vi gemensamt och vid 47 års ålder började jag också ta amfetamin. Då hade jag flyttat till Lilla Edet.

Otrevliga andliga upplevelser
Mitt i missbruket började Björn göra andliga upplevelser. Det kom helt överraskande. Han fick se in i andevärlden på ett märkligt sätt. Han såg bland annat döden stå framför sig i en svart kåpa. Han förnam en så stark andlig närvaro i lägenheten att han valde att flytta ut på ett berg i närheten. Där bodde han under sommaren för att komma bort ifrån det, men närvaron fortsatte även där.

– Så småningom orkade jag inte bo kvar under bar himmel så jag gick tillbaka till lägenheten. Där hade jag en avgörande upplevelse. Jag drog täcket över huvudet för att komma bort från ”närvaron”. Men då lyste det upp under täcket och jag hörde en röst som sa: ”Jag kommer att vara med dig till livets slut.” Nu förstod jag att Gud talade till mig, så jag sökte mig till Sionkyrkan i Lilla Edet och deras pastor Kenth.
Kenth hjälpte Björn att få kontakt med en socialsekreterare som sedan skickade Björn vidare till det kristna Torpahemmet i Jönköping.
– På Torpahemmet fick jag den behandling jag behövde. Tillsammans med Jesus, Den Helige Ande och personalen förvandlades mitt liv successivt.
– Det var ett viktigt och härligt, men samtidigt tufft år. Jag formades. Gamla dåliga vanor byttes ut mot nya goda vanor. Där lärde jag mig läsa Bibeln och be varje dag. Det är nu min nya livsnerv.

Björns uppgift under året på Torpahemmet var att slå gräset på den 10 000 kvadratmeter stora tomten. Det fortsatte han med även sedan behandlingen var över och han fått egen lägenhet. Men till slut tyckte han att livet började gå på rundgång, det kändes enformigt.

Hjälper människor i nöd
I samband med det fick han kontakt med Betelskeppet i Göteborg. Föreståndaren Jukka Mäkikangas ringde en dag och frågade om han inte skulle flytta dit och hjälpa till som volontär.
Idag bor och arbetar Björn på Betelskeppet i Göteborgs hamn. Han är där starkt involverad i att hjälpa medmänniskor att komma loss från det destruktiva liv han själv levt tidigare.

– Det är fantastiskt att få finnas med i ett arbetslag där vi tillsammans arbetar för att hjälpa människor i nöd.
Hans liv har nu fått en djup mening. Gång på gång i intervjun ger Björn uttryck för tacksamheten till Jesus. Frälsningen har betytt en definitiv vändpunkt för honom.

– Jag har nu också fått fin kontakt med min son Adam som jag inte träffat på 13 år. Det är helt underbart. Jag har precis firat jul med honom, hans sambo och nyfödda son. Jag har verkligen fått livet tillbaka på många olika plan, säger en lycklig Björn Nalle Jansson.

Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.