Colombianska fångar stal Börjes hjärta

Börje Erdtman
Börje Erdtman är en man som brinner för att lindra nöd var han än ser den. Pengarna hans vänner samlade in till hans 50-årsdag blev grundplåten för en insats bland gatubarn i Sydamerika.

1996 grundade han Ankarstiftelsen som genom sitt arbete ger många hårt drabbade och utsatta människor nytt hopp och framtidsto. Inte minst i Colombias ökända fängelser, där nu 20 000 fångar fått en personlig tro på Jesus.
Med glimten i ögat beskriver Börje Erdtman sig själv som en sparsam smålänning som vill vara en god förvaltare av det som livet gett honom. När han fyllde 50 och vännerna undrade vad han önskade sig fick han idén att föreslå en insamling till ett hem för gatubarn i Colombia.
– Insamlingen gav mer än väntat och för första gången fick jag anledning att göra en resa till Sydamerika. Det har blivit många resor sedan dess, två per år i 15 års tid hittills.
På plats i Colombia blev Börje Erdtman oerhört gripen av den nöd som mötte honom, inte minst i fängelserna.
– Jag kände att jag måste göra något.

 

Fängelset i Medellin byggdes för 1 200 fångar, men rymde som mest 7 000 fångar.
– Där dödades massvis av människor. Fångarna kunde till och med köpa kulsprutor inne på fängelset. Men väckelsen kom till fängelset och förändrade situationen totalt. Nu har väckelsen spridit sig till ett 80-tal fängelser runt om i Colombia.
I Colombia är morden ett stort samhällsproblem. Landet är centrum för världens kokainhandel, vilket innebär ständiga konflikter. Det pågår också ett långvarit inbördeskrig mellan regeringen och gerillan.
– I landet finns en dödskultur. Blir man osams så skjuter man. I Sverige har vi varje år ett mord på 100 000 invånare. I Colombia sker det 126 mord på 100 000 invånare.
Att komma med budskapet om Guds kärlek till Colombia är en utmaning.
– I detta helvete tror jag att folk börjar ropa ut brinnande böner upp till Gud. Och börjar leta efter någon som kan föra fram hans budskap.

Omvänd tjuv blev nyckel
I Medellin fanns Oskar, en småtjuv som var analfabet och drogmissbrukare. Han mötte en missionär som berättade att Jesus älskade honom. Oskar blev arg, men missionären lyckades ändå övertyga honom att komma till kyrkan.
– När han kom in i kyrkan kände han att det luktade illa, och märkte att det var han själv som luktade. Det var en fin kyrka, med många propra människor och Oskar ville bara därifrån. Men då kommer en kvinna springande. Hon slår armarna om Oskar och säger att Jesus älskar honom.
Oskar fick möta Jesus. Ungdomarna i församlingen tog hand om honom, lärde honom att läsa och gav honom en Bibel. Snart fick Oskar höra Guds röst som sa att han skulle gå till fängelset. Han åkte dit, ställde sig i fängelset och läste stapplande från Bibeln. Fångarna kastade avträdespåsar på honom, men trots det kom han tillbaka dag efter dag och läste i Bibeln.

Efter fyra månader kom den högsta ledaren bland fångarna fram och frågade vem Oskar var. Mötet ledde till att Oskar fick be för honom och efter det började saker att hända. Fångar kom till tro, också fängelsedirektören blev frälst, och han började flytta de mest aktiva kristna fångarna till andra fängelser. Därmed spred sig väckelsen från fängelse till fängelse.
Idag har nästan 20 000 fångar i Colombia blivit frälsta, och fängelsedirektören beskriver det som ett större mirakel än om en lam man skulle stå upp och gå.
Idag har våldsspiralen vänt och nyomvända fångar har skapat en helt annan atmosfär i Colombias många fängelser. Börje får tårar i ögonen när han berättar om vad det lilla ordet ”förlåt” kan betyda.

– Jag har med egna ögon sett den märkliga effekt som förlåtelsen har. Alex Puerta är den ende överlevande i Colombias värsta bussmassaker. Den buss han åkte med anfölls av FARC-gerillan, som leddes av en man vid namn Ismael. Alex är blind och har svårt att gå efter massakern, men att se honom och Ismael krama om varandra är något jag aldrig glömmer.
Ismael har tagit intiativ till åtskilliga försoningsmöten där många tunga bördor av oförlåtelse, hat och hämnd har lyfts av. Denna anda av förlåtelse och försoning har fått återverkningar på atmosfären i hela landet.
– Den förändrade attityden i Colombias fängelser kan bara beskrivas som ett mirakel. Det är en nåd att få vara involverad i detta arbete.
Men det är inte helt riskfritt att arbeta bland fångarna. Många gånger har Börje hamnat i farliga situationer och han har träffat farliga gängledare.
– Jag är inte rädd, jag är väl för dum kanske. Men jag vet att Jesus är med mig.

Ankarstiftelsen
En tid efter resan till Colombia grundade Börje Ankarstiftelsen, tillsammans med vännen Sven Bergholm. Stiftelsen beviljades ett 90-konto och började förmedla effektivt bistånd till i första hand Sydamerika. Första året omsattes 400.000 kr och den summan har nu stigit till över fyra miljoner senaste året. Börje vill också framhäva en annan siffra som han är lika nöjd med.
De resultat som Ankarstiftelsen kan visa på har byggt upp ett allt större förtroende och fler och fler har engagerat sig i att bistå med olika insatser. Många team av volontärer har på egen bekostnad åkt ut för att arbeta med sjukvård och skolbyggen.

Börje ger exempel på företag som gått in aktivt och bekostat skolor och barnhem och andra satsningar. Kändisar som Sven Tumba och Lill-Babs har också ställt upp gratis för att samla in pengar. En konsert med Lill-Babs i Lidköpings kyrka gav genom fina insatser av publik och sponsorer sammanlagt 220 000 kr till skolsalar i Amazonas.
– Ja, många hängivna, frivilliga insater har gjort att vi har kunnat begränsa våra administrationskostnader till ett minimum. Senaste räkenskapsåret låg de på 0,6 %, vilket gör att jag med gott samvete kan säga att de pengar som satsas verkligen når fram.
När Börje Erdtman berättar om alla insatser som han med små medel är involverad i, känns det frestande att citera ur Erik Gustaf Geijers dikt Odalmannen: ”Ej buller älskar jag och bång. Vad stort sker, det sker tyst.” Skolbyggen, fotbollsprojektet Gröna sidan, fängelsearbete, vattenreningsprojekt och mikrolån till små affärsprojekt för kvinnor. Det är exempel på kostnadseffektiva, småskaliga insatser som Ankarstiftelsen får vara med om att utföra. En murare från Småland lanserade den unika och framgångsrika byggmetod, som Ankarstiftelsen använder.
– Anledningen till att vår metod är så effektiv är att en byggledare kan genomföra ett bygge enbart med outbildad arbetskraft. Med förstklassigt resultat och till halva priset mot normalt dessutom.

Fotboll når unga
För drygt ett år sedan fick Börje Erdtman en ny vision – att pacificera de colombianska ungdomsligor som sköter kidnappningar och mord.
– Vi anställer före detta fångar som mött Jesus. Tillsammans med en fotbollstränare får de åka tillbaka till sina hemtrakter för att spela fotboll med ungdomarna och berätta om Jesus. Bland ungdomarna i byn ses han som hjälte och alla ungdomar samlas runt honom.
I fotbollsprojektet, som nu kallas Gröna sidan, finns det första teamet med 90 ungdomar som spelar boll, går i skolan och har lämnat droger och kriminalitet.
Med bistånd från Radiohjälpen har man kunnat starta ytterligare fyra team. Sammanlagt finns det nu 10 team med sammanlagt 1 300 spelare, och de positiva sociala effekterna är påtagliga.

Fattigdom drivkraften
Börje berättar om vad Jesus gör i Colombia för alla som vill lyssna. Hans passion kommer delvis från en händelse när han var ung.
– Min morfar var rallare, men skadades och fick amputera sitt ben. För att försörja sin familj jobbade han sedan på betfältet. En dag när han reste hem blev han bestulen på hela lönen. Min mormor tvingades gå till affären för att handla, utan att ha pengar att betala. Då kom det en svartklädd man som betalade hennes skuld i affären. Ingen hade någonsin sett honom tidigare, och jag är övertygad om att det var en ängel.
– Den händelsen har fått mig att önska att jag någon gång skulle kunna betala en annan människas skuld. I Colombia möter jag ständigt människor som lever i misär. Jag vill hjälpa dem och betala deras skuld, säger Börje Erdtman.

Text & Foto: Eva Ruderstam, Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.