Familjen Gunnarsson presenterade kristen mission på tv

emma och samuel670
Samuel och Emma Gunnarsson jobbade som missionärer i Ecuador när Sveriges Television hörde av sig och frågade om de ville vara med i tv-serien Familjer på äventyr. Sedan dess har livet inte varit sig likt. Genom programmet har familjen fått visa för vanliga svenskar vad missionärslivet kan innebära.
Samuel Gunnarsson har missionärslivet i blodet. Han föddes i Quito, Ecuador, där hans föräldrar arbetade som missionärer.

– Vi missionärsbarn är nog lite speciella. Vi har inte så mycket rötter och har svårt att vara stilla på en plats länge. Men samtidigt har vi lätt att anpassa oss till nya situationer. Sitt eget beslut att följa Jesus fattade Samuel när han gick en tonårsbibelskola på Götabro.
– Det var en fantastisk kväll. Jag tittade upp mot himlen och jag kände verkligen att Gud älskade mig. Jag lämnade allt bakom mig och snart döpte jag mig för att bekräfta min tro. Men livet blev inte så lätt ändå.
– Även om tron var stark, så levde jag inte som en kristen, milt sagt. Jag umgicks med fel vänner, vi drack och jag klottrade. Till sist sade mina föräldrar till mig att jag faktiskt måste göra något av mitt liv. Jag hamnade på en ungdomsledarutbildning och där träffade jag Emma.

Omskakad av Gud
Emma hade också sagt ja till Jesus som 14-åring.
– Men sedan kom det några tuffa år, då jag lämnade tron helt. Det var mycket ångest och depression och jag levde ett destruktivt liv. Men när jag var 19 år gammal upplevde jag att Gud skakade om mig och sade att han älskade mig. Jag hade aldrig tidigare känt en sådan kärlek från Gud som jag upplevde då. Gud tog bort allt som gjorde ont i mig och jag kom tillbaka till tron. Ett ord poppade upp i hennes inre och det var ordet ”mission”.
– Jag hade levt ett ganska instängt liv i Fiskebäck, men nu kände jag att jag skulle bli missionär. Redan första kvällen som Samuel och Emma sammanstrålade på ledarutbildningen började de prata om de saker de hade gemensamt – mission och rockgruppen Creed. De blev ett par och bestämde sig för att åka ut som missionärer.

Prövade kallelsen
2005 åkte de till Ecuador med lärjungaskolan Apg29.
– Vi var där ett halvår och fick pröva vår kallelse tillsammans. Vi var väldigt taggade och tänkte att nu åker vi hem och gifter oss, och sedan kan vårt samfund skicka ut oss som missionärer. Men så lätt var det inte. Vi fick nej på vår begäran, så Samuel läste till pastor medan jag gick en själavårdsutbildning och jobbade som informatör på Equmenia. Det tog faktiskt sju år innan vi kom iväg. Men under den tiden förberedde Gud oss för tjänst, berättar Emma.
Under Ecuadorresan besökte de bland annat staden Jipijapa.
– Då sade pastorn på den platsen att han trodde att jag skulle bli pastor där. Vi skrattade båda åt det, för det lät så sjukt. Men det hände något i mitt inre. Jag började fundera på om det verkligen kunde vara så. Och när vi väl kom till Ecuador som missionärer 2012 så var det just där vi hamnade, i en liten församling som haft mycket problem och behövde en omstart, berättar Samuel.

Församling = människor
Samuel och Emma kom dit som pastor och ”pastorska”. De ledde gudstjänster, bönesamlingar, bibelstudier och ungdomsmöten, men de tog också ett speciellt ansvar för barn och kvinnor i församlingen, och satsade mycket tid på att bygga relationer, i och utanför församlingen.
– En församling är inte en byggnad. Det är människorna som är Kristi kropp. I vår församling fanns det många sargade människor och vi konstaterade snabbt att vi inte bara kunde komma och snacka om Jesus. Vi måste leva livet tillsammans med dem, säger Samuel.
Att åka ut som missionärer var inte lätt.
– Det är bland det värsta jag gjort, men också det bästa jag gjort. Man lever livet, säger Samuel. När de reste ut var dottern Sigrid 18 månader. Hon anpassade sig jättebra och i Ecuador föddes senare sonen Silas.

Vardagen en utmaning
– Vi var ganska coola när vi åkte ut, men det blev en kamp och en prövning, där vardagen var den största utmaningen. Jag upptäckte att jag inte blev någon superemma bara för att jag fick en missionärstitel, berättar Emma.
– Att få ihop livet som småbarnsförälder och missionär var inte lätt. Och ibland tänkte jag att nu packar jag väskan. Men samtidigt visste jag att det var det här som jag var kallad till. Det var vår livlina, att vi hade en så stark kallelse, och att vi visste att Gud hade satt oss just här.
– Idag kan jag se Guds ledning, trots kaoset. Gud visste att vi behövde gå igenom det här. Han behövde forma oss för vårt eget bästa. Och faktiskt så växte jag på vägen, säger Emma. Samuel konstaterar att det coola missionärsliv som han hade tänkt sig inte existerade.
– Men Jesus grabbade tag i oss, lyfte oss och sade till oss att det faktiskt handlar om honom och relationen med honom. Om vi tror att vi är stora, då blir Gud ganska liten. Men i den lilla människan och i det lilla sammanhanget, där kan Gud bli stor.

Familjer på äventyr
En dag, mot slutet av deras tre år långa arbetsperiod i Ecuador, fick de ett mail ifrån produktionsbolaget bakom tv-programmet Familjer på äventyr. De undrade om familjen ville vara med i programmet.
– Jag trodde att det var ett skämt. Vi hade sett programmet, för det var ett av få program som vi kunde se på nätet. Min första tanke var ”Aldrig i livet” för jag gömmer mig alltid för kameror, men Samuel var positiv direkt. Familjen gjorde ett eget klipp som de skickade till produktionsbolaget, som svarade att de ville ha med familjen Gunnarsson i programmet.
– Som kristen har jag lite dålig erfarenhet av kristna på tv. Ofta blir det en väldigt vinklad bild av kristna som visas i tv-rutan. Men produktionsbolaget sade att deras syfte var att utbilda svenska folket kring mission, och vi såg samtidigt en enorm möjlighet att få visa för svenska folket vad missionärer gör. Tänk om det trots allt var det här som Gud ville att vi skulle göra, berättar Emma.
Hon skickade mail till alla som varit med i förra säsongens program och frågade dem hur de hade uppfattat inspelningarna. Och så bestämde de sig för att vara med.

Tre intensiva veckor
Inspelningarna ägde rum under familjens tre sista veckor i Ecuador. Det var veckor som var fyllda med jobbiga avsked. Ett team på tre personer följde familjen hela dagarna.
– Vi kom dem väldigt nära, kanske lite för nära, för vi blev nästan för ärliga ibland. Totalt spelade de in 90 timmar film. I stort sett är Samuel och Emma nöjda med hur tv-programmet speglade dem.
– Det är en del små detaljer som vi har reagerat på, men annars är vi väldigt nöjda.
– Den bild som man får genom programmet är inte hela bilden. De klipper, det går snabbt och de skojar till det ibland. Men vi tycker att de har behandlat oss bra.

Program föder samtal
Efter inspelningarna flyttade de tillbaka till Sverige, där deras tredje barn, Beda, föddes. Emma blev föräldraledig, medan Samuel arbetade som byggarbetare på ett bygge.
– Programmet har lett till många samtal. En kille frågade vad det var som jag gjorde i havet, och jag fick berätta om dopet och vad det innebar. Jag upplever att det inte finns några trösklar eller baktankar. Människor har ett genuint intresse för den kristna tron och vad det innebär att vara missionär. Idag tackar jag Gud att vi fick möjlighet att vara med, säger Samuel och Emma håller med.
– Vi tänkte att vi kanske kunde få dela med oss kring vad mission är, och vi tyckte inte att vi gjorde så mycket, men det har visat sig att kristna i Sverige har fått frågor kring tro och mission, tack vare att vi var med i programmet. Det var mer än vad vi hade vågat tro och hoppas på.

Ett hem i Sverige
Just nu är det Sverige som gäller för familjen Gunnarsson, men så småningom tror familjen sig vara redo för nya missionärsuppdrag.
– Vi behöver bygga upp något i Sverige först, ett hem att kunna återvända till. Men sedan bär det nog av igen, säger Emma och Samuel tillägger:
– Våra planer är inte alltid Guds planer. Så vi får se vad Gud vill att vi ska göra i framtiden.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.