Charles vill se Guds rike växa

2016 v5 livsberättelse
Charles Kridiotis har alltsedan han själv blev en lärjunge till Jesus, haft en brinnande längtan att dela med sig av sina upplevelser. Han är övertygad om att tron på Jesus är något som de flesta är positiva till och öppna för att höra mer om.

Charles Kridiotis är född i London, där hans föräldrar var invandrare av grek-cypriotiskt ursprung. Sedan mer än 20 år tillbaka är han bosatt i Sverige, men han växte upp i Sydafrika. Där utbildade han sig till arkitekt och inledde en framgångsrik karriär.
I sin ungdom var han utåt sett en populär, sportig kille med många vänner, men på insidan kände han bara en stor tomhet. Detta blev allt värre när han pluggade till arkitekt på universitet. Kanske skulle en hög-re makt kunna hjälpa honom? Men Gud, fanns han egentligen?
– Jag minns att jag knöt näven mot himlen och sa: ’Gud, finns du därute? Varför känner jag så här’? Då upplevde jag något jag aldrig varit med om förut; inom mig hörde jag en röst som svarade på min fråga: ’Du har inte tagit emot min son, Jesus’.
– Jag behövde ingen betänketid utan tog emot Jesus precis där jag var. Sedan tog jag fram Bibeln, som jag försökt läsa i förut, och nu var den en helt ny bok. Det kanske berodde på att jag träffat författaren.

Behövde kraften
I Bibeln läste Charles med stort intresse om hur de första kristna fick en helt ny framåtanda och styrka sedan de tagit emot den helige Ande. Då fick de kraft att berätta för andra vad de själva hade upplevt. Charles kände att den kraften behövde han också få del av.
– Jag bad mycket enkelt: ’Jesus, döp mig i den helige Ande’. Då fick jag ett av de starkaste möten med Gud, som jag haft i hela mitt liv. Kärlek, härlighet, Guds egen närvaro, bara kom över mig och jag kände hur stor nåd Gud gett till mig.
– Ur min mun kom ord som jag aldrig uttalat förut, ett nytt språk, som den helige Ande gav mig. En vän, som hade blivit frälst under militärtjänsten, och som jag inte hade sett på mer än ett år, tog med mig till en församling.
– I ansiktet på min vän kunde jag se att han upplevt något, för hans ansikte strålade. Jag tänkte genast: ’där du har varit, dit vill jag gå’.
För Charles kändes det som om han hade hittat hem som människa och i början bara grät han av glädje.
Han växte till och gick vidare i sin tro och efter tid i bön kände han att han också ville dela med sig av det han fått uppleva och gå ut på gatorna och predika.

Stamningen försvann
Charles hade problem med stamning på den tiden, som blev påtagligt när han skulle prata inför en grupp människor. Första gången han predikade om Jesus var i ett köpcenter i Johannesburg och folk kastade is på honom.
– Men efter det kom min bror fram till mig och sa: ’Charles, vad har hänt med din röst’? Gud hade tagit bort min stamning och den har inte besvärat mig sen.
– Det styrkte mig i min övertygelse att vårt syfte som kristna här på jorden är att berätta för andra om livet i Jesus Kristus. Annars skulle Gud kunna ta hem oss här och nu.
Tio år jobbade Charles som arkitekt och var också delägare i firman. I början var han den ende som var kristen, men han bad för sina kollegor, umgicks med dem, delade livet med dem och bara var sig själv.
Under tiden Charles jobbade i företaget tog mer än hälften av hans arbetskamrater emot Jesus, och när tillfälle gavs samlades de till bibelstudium och bön på kontoret. Både svarta och vita deltog, vilket var kontroversiellt under apartheid-tiden.
Livet såg bra ut för Charles, han hade ett välbetalt jobb och det hände så mycket positivt omkring honom. Men då och då tänkte han på en upplevelse han haft när han gjorde ett praktikår hos en arkitekt.
– Jag satt och ritade på ett byggnadsprojekt, när det var som om Gud invaderade mitt arbetsrum. Gud talade till mig om att jag skulle satsa på att predika om Guds rike; att det var det jag skulle göra. Min första reaktion var att sätta igång direkt.
– Då talade Gud igen om att han ville att jag skulle plugga klart och jobba en tid och sedan skulle Gud leda mig vidare, när tiden var mogen.
– Under alla år jag jobbade som arkitekt kände jag glädje både i jobbet och i de uppgifter jag hade i församlingen. Framför allt lärde jag mig mycket om att hantera och leda människor.

Utbildning i ledarskap
I det sammanhanget konstaterar Charles att utbildning i ledarskap borde ha större utrymme på schemat i teologiska skolor. En utbildad pastor får ofta ta ett ledaransvar, och många är inte riktigt förberedda på det.
På tal om teologisk utbildning så var det just det som var nästa steg för Charles. Efter tio år hade han nämligen upplevt att det var dags att sluta som arkitekt och Gud hade även talat till hans fru om detta.
Vid Fuller Thelogical Seminary i USA, där Charles tog en akademisk examen, fanns också en elev vid namn John van Dinther; en holländare med vision om att plantera en ny församling i Stockholm.
– Efter en del turer fram och tillbaka, där vi först sa nej till Johns inbjudan att hjälpa honom, fick vi uppleva Guds tydliga ledning att följa med till Sverige.
– Därför blev det så att jag 1992 flyttade hit med min familj. Här blev jag en del av ett team på femton heltidsengagerade personer från olika håll, som grundade församlingen New Life.
I den församlingen tjänade jag som pastor tillsammans med John i fem år. Till min stora glädje, växer och utvecklas den församlingen fortfarande.

Planterade en församling
Charles ursprungliga tanke var att bo med familjen i Sverige i tre till fem år och sedan dra vidare, men mer än 20 år senare bor han fortfarande kvar här.
I slutet av 90-talet och en bit in i det nya årtusendet, ledde han ett krävande projekt att plantera en församling i en invandrartät förort till Stockholm.
Samtidigt jobbade han också för EFK som mentor och coach i flera stora städer i Sverige. Det uppskruvade livstempot slutade med utbrändhet.
– Jag gick in i en mörk tunnel av smärta, den värsta kris jag upplevt i mitt liv. Men krisen gav också utrymme för tankar, funderingar och omprövning av en del som jag betraktat som självklart.
Något av det som arkitekten Charles Kridiotis då funderade över och såg framför sig, har han beskrivit i en nyutkommen bok, med titeln Guds rike, lärjungaskap och enkla församlingar (utgiven på XP Media).
I boken utvecklar Charles sin enkla tes att som aktiv troende är det viktigast att leva i ett lydnadsbaserat lärjungaskap i vardagen, med syfte att leva ut evangeliet och bygga relationer med människor.
I förlängningen brukar det leda till förtroendefulla samtal om tro och livets yttersta mening och mynna ut i ett personligt ställningstagande.
Det Charles brinner för är att ”vanligt folk” ska inse att tron på Jesus inte är något konstigt, utan något fullt naturligt, som ger livet mening och innehåll. Det är så han själv och många andra har upplevt det.

--

Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

En bön om frälsning
Ta emot Jesus i ditt hjärta genom att be den här bönen:
Jesus, jag tror på dig och vill bli din efterföljare. Jag kommer till dig och erkänner att jag är en syndare. Jag ber om förlåtelse för min synder. Jag tror att du hängde på korset för att bli dömd i mitt ställe. Jag litar på att du frälser mig från det straff som jag egentligen förtjänar. Jag tror att du är den ende som kan ge mig evigt liv och sann gemenskap med Gud. Tack Jesus för din kärlek. Jag vill följa dig. Led mig till en församling och till andra kristna som kan hjälpa mig på min nya livsresa. Tack Jesus! Amen.

Så här säger Bibeln om frälsning:
Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta
att Gud har uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst.
(Romarbrevet 10:9)

 

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.