Pastorn som tar steget ut från kyrkans väggar

2015 v42 livsberättelse
Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.

Han är välbekant genom sitt deltagande i höstens stora SVT-produktion ”Tro, hopp och kärlek” som har final på tisdag. Josef Barkenbom är pastorn som tycker kyrkan får alldeles för lite utrymme i samhället. För att stå upp för sin syn på kärlek och relationer och för att få förklara utgångspunkten för sina värderingar valde han att delta i höstens populära dejtingprogram.

En kort promenad från pendeltåget och i Växthus1s entré står en glatt välkomnande Josef iklädd jeansjacka, med den lite spretiga frisyren som känns igen från tv-serien. Just idag befinner han sig på sin arbetsplats i Huddinge. Närmare bestämt i Södertörnkyrkans lokaler där han arbetar som ungdomspastor och även har grundlagt ett arbete för ungdomar utanför kyrkan; The House.

Kyrkan i samhällsdebatten
Om du googlar hans namn kommer flera ord upp, som ”pastor” och ”flickvän”. Det senare ordet indikerar allmänhetens nyfikenhet kring hans deltagande och framförallt slutresultatet i en tv-serie som nu närmar sig den avgörande finalen med stormsteg. Han pratar lätt och genomtänkt om varför han deltar i programmet.
– Jag vill prata om frågor som vanliga människor ställer. Och de flesta av oss bryr oss väldigt mycket om relationer. Jag tyckte detta var en bra möjlighet att visa varför jag lever som jag gör och att Gud bryr sig och vill hjälpa oss, förklarar han.

Hitta kärleken?
Men att delta var inte ett steg han tog på studs. Han pratade med produktionsbolaget för att säkerställa vilken vinkling han i så fall önskade och vad de själva hade för tankar, innan han till slut bestämde sig för att haka på.
– Sen kunde det ju vara så att man skulle komma att hitta kärleken, säger Josef underfundigt och med en glimt i ögat som öppnar för många frågor som får förbli obesvarade i detta ögonblick.

En naturlig tro
Utifrån upplevs hans tro som naturlig och bakgrunden vittnar om ett förflutet som en busig pojke som dock fått uppleva en trygg uppväxt.
– Jag växte upp i en stor familj där tron var en stor del av gemenskapen. Självklart fanns det tider då jag distanserade mig från tron, men det kom till en punkt där jag beslutade mig för att satsa fullt ut, berättar Josef.
Att han skulle arbeta innanför kyrkans väggar var inte riktigt planlagt men efter den första tjänsten som pastor på halvtid i en pingstkyrka var han fast, det var det här han önskade arbeta med.

Massor av människor
Josef berättar att hela hans liv idag kretsar kring rollen som pastor i Södertörnkyrkan i Huddinge. Det är kyrkan där han landade för ungefär ett år sedan efter några år på den internationella planhalvan, bland annat i Los Angeles och i London.
– Det finns något med de stora församlingar som jag besökt runtom i USA som attraherar och inspirerar mig. Jag tror det är så Gud vill att kyrkan ska se ut, massor av människor.
Han beskriver sin vision om att bygga en kyrka som sträcker sig ut i samhället. Josef menar att kristna måste befinna sig utanför kyrkans väggar för att få den tillväxt han tror Gud vill ge.

Stans skönaste fritidsgård
Själv tar Josef ideligen stegen ut från kyrkan genom det samhällsansvar han känner. Bland annat genom att konvertera kyrkans lokaler Växthus1 till en plats för ungdomar att umgås. Utvalda fredagar samlas över hundra tonåringar för pingis, tv-spel och häng i huset.
– The House Sthlm är Stockholms skönaste fritidsgård, en verksamhet med över 3 000 kvadratmeter som jag startade med ett specifikt syfte; jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.

Växthus för unga
Han berättar att arbetet är viktigt och att han har visionen om att ta idén utomlands. Att förespråka en plats där droger och alkohol inte får florera och där kreativitet och respektfull gemenskap är grundbultarna för arbetet, som attraherar ungdomar från alla möjliga olika kulturer och bakgrunder.
I glasfasaden speglar sig solens strålar, dansar och studsar tillbaka mot stationsområdet och de röda bussarna som står parkerade framför byggnaden, Växthus1. Ett passande namn med tanke på det arbete som försiggår i inomhusmiljön. Med sitt solljusinsläpp kan byggnaden förmodligen även skapa utrymme för tillväxt.

Tror, hoppas och älskar
– För något år sedan satte jag upp på min ”bucket-list” att prata om min tro på Gud i nyhetssoffan i tv, det har jag fått göra nu, säger han.
Josef är fyndig och modig. I anslutning till höstens program har han haft en mötesserie som just anspelar på tv-serien; Tro, hopp och massa kärlek.
Personligen drömmer han om att förverkliga visionen som guidat hans steg till där han är idag. Vägen framöver fortsätter på samma spår.
– Jag vill hjälpa ungdomar att upptäcka och utveckla deras gåvor och talanger.
Min tro finns där, jag har ett hopp om att se ungdomar komma till tro. Och kärleken, ja den finns där, det är allt Gud vill ha.

Michaela Agnarsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.