Lotta jobbade som medium

2015 v8 kristet REPORTAG
I nio år var Lotta Bengtsson djupt involverad i new age, och i mer än fem år arbetade hon som professionellt medium. Men den kärlek hon alltid sökt hittade hon inte i nyandlighet – den fann hon hos Jesus. Att lämna new age var tufft, men idag har Lotta gjort upp med sitt gamla liv och startat ett nytt tillsammans med Jesus.

Lotta Bengtsson har alltid haft en känslighet för det andliga. Redan som barn kunde hon känna förändringar i atmosfären och hon har alltid vetat att det finns något man inte kan ta på – en osynlig verklighet.
– Som barn levde jag i ett känslomässigt kaos med mycket stress, men flera gånger fick jag drömmar där jag blev upplyft till Gud. Jag fick komma till en plats och sitta i en famn där allt var helt perfekt. Där fanns det färger som jag aldrig sett och toner som jag aldrig hört. Men framför allt upplevde jag en total frid som var både lugnande och helande.
– I efterhand har jag förstått att jag fick uppleva Himlen, och de drömmarna har jag burit med mig genom hela livet.

En explosion av kärlek
Som ung hade Lotta svårt med självkänslan och föraktade sig själv. Hon fick tag på en kristen bok där det stod att man kunde göra en övning, att varje dag säga ”Jag älskar dig” till sin spegelbild.
– Jag provade, men det var verkligen jättejobbigt. Jag hade så svårt att se mig själv i spegeln att jag bara grät. Men efter två veckor var det som att något exploderade i mitt hjärta. Jag fick en sådan kärlek. Det var som att hela min värld blev rosa och aprikos, jag blev förälskad i mig själv. Folk runt omkring mig förstod inte vad som hade hänt, och inte jag heller. Denna kärlek levde jag i dygnet runt i fem veckor.
Ingen kunde berätta för Lotta var kärleken kom ifrån, men hon bestämde sig för att aldrig ge upp förrän hon hittar den kärleken igen.

In i en övernaturlig värld
28 år gammal träffade Lotta en kvinna som var involverad i new age och bland annat spådde i tarotkort. Hon sa att Lotta hade en gåva att se in i den andliga världen och introducerade henne för new age.
– Jag kastades in i en ny värld. Kvinnan lärde upp mig och blev en mentor för mig. Jag gick kurser i hur man spår med tarokort och hur man talar med döda. Sedan blev det andliga guider, förutsägelser, healing, auror, andra liv – allt.
– Jag tyckte det var en fantastisk värld, för det var en övernaturlig värld där man kunde se andliga varelser och ta hjälp av dem. Att ha en andlig guide vid min sida, någon som brydde sig om mig, var något som närde mitt ego. Jag blev så beroende av den andliga världen att jag aldrig gick ett steg utan att min andliga guide hade sagt att det var okej.

Jobbade som medium
Efter några år började Lotta som spirituellt medium, ett arbete hon hade i fem-sex år.
– Jag gav vägledning åt människor. När kunden kom såg jag en andlig varelse bredvid som visade bilder och detaljer från personens liv. Jag frågade vad kunden ville veta och sedan gick jag till den andliga varelsen och frågade – inte med ord utan med sinnet. På så sätt fick jag kunskap om de här personerna som jag omöjligt kunde veta.
Men den superkärlek som Lotta en gång fått uppleva fann hon inte i new age. Och sökandet fortsatte.
– Jag har en syster som är kristen och varje gång hon kom på besök var det väldigt jobbigt. När hon pratade om Jesus vacklade jag, fick tvivel i mitt hjärta och funderade på om jag verkligen gjorde rätt.
Inom new age är allt tillåtet och Lotta brukade be innan hon tog emot kunder.
– Jag bad till någon Gud som jag inte visste vem det var – för i new age tror man att Gud finns i allt. Min syster tyckte att jag skulle be till Jesus också, och jag tänkte att det kan jag väl göra när jag ändå ber.
Efter en tid började Lotta känna en förändring. Hon fick uppleva hur en ny röst talade till henne, en röst som hon inte hört tidigare.
– Den var inte smickrande, som de andliga guiderna brukade vara, utan snarare enkel och rak. När den rösten talade var det något i mitt hjärta som visste att det här var sanningen.

”Nu är jag hemma”
Första gången hon hörde rösten frågade den om hon ville uppleva verklig frihet och frid. Det var precis det Lotta längtade efter, så hon sa ja direkt, utan att veta vems röst hon lyssnade till.
Rösten kom tillbaka, både en andra och en tredje gång. Tredje gången sa den tydligt att om Lotta ville uppleva det, då behövde hon bli frälst.
– Jag blev inte alls glad. Jag tänkte på min systers prat om Jesus och blev oerhört störd över att hon hade vunnit slaget. Men det var det här jag vill ha, och då fanns det inget annat att göra än att gå den vägen.
Nästa gång systern kom på besök kastade sig Lotta över henne och bad henne om hjälp att bli frälst.
– Hon blev chockad, det hade hon verkligen inte väntat sig. Hon hade bett för mig i tio år och varit på väg att ge upp. Men nu bad vi tillsammans, en enkel bön om att jag ville ge mitt liv till Jesus och ha honom som Herre i mitt liv. I samma ögonblick som jag tog emot Jesus i mitt hjärta kände jag att nu är jag hemma.

En ny livsresa
Nu började en ny livsresa. Jesus uppmanade henne att avsluta det hon hållit på med.
– Jag blev skräckslagen, för det var ju min inkomstkälla. Men jag tog steget. Samtidigt berättade jag för Jesus hur mycket pengar jag behövde varje månad för att klara mig.
Trots att hon slutat som medium och inte hade något nytt jobb räckte pengarna.
– Det kom in pengar varje månad, jag vet knappt hur det gick till. Jag bad aldrig människor om pengar, men ibland fick jag pengar, ibland kom det in pengar på kontot. Jag fick pengar tillbaka på skatten och ersättning för böcker jag inte visste att jag hade sålt. Det bara löste sig.

Undervisning från Gud
Under ett helt år använde Lotta sin tid till att umgås med Gud. Under den tiden undervisade han henne om andemakter.
– Jag hade svårt att förstå att de var onda, eftersom de sa så snälla saker. Men Jesus visade mig hur de arbetar och ger näring åt egot. Ju mer kunskap jag fick, ju mer upplevde jag en enorm kamp.
– Jesus berättade att när jag nu visste så mycket skulle de vända sig emot mig. Och det fick jag verkligen uppleva. Nästan i samma stund kände jag strypkänslor över halsen, det var riktigt jobbigt. Och de fina ansiktena jag sett ändrade sig och blev till hemska demoner som såg ut som monster.
– Jesus sa att han skulle lägga som en bomull kring mitt sinne så att jag inte behövde se och höra. Det ledde till att jag bara såg demonerna emellanåt.
Lotta upplevde att demonerna hotade att döda henne och hennes familj. De sökte också upp henne på nätterna.
– Jag var skräckslagen och jag bad och bad. Då bara försvann de. Och jag insåg att Jesus är starkare.

Bara hos Jesus
Idag arbetar Lotta på ett utredningshem med att hjälpa människor i socialt utsatta situationer. Hon är helt fri från sitt gamla liv och håller på att skriva en bok om sin relation med Jesus, en bok som riktar sig till människor som söker.
Till dem som letar i new age har Lotta ett budskap.
– Att börja be till Jesus. För den kärlek som vi söker, den finns bara hos Jesus.

Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.