Skilsmässan var nära

2015 v13 livsberättelse 2
Efter 14 års äktenskap hamnade Gunnel och Tomas i en kris. Det var nära att det blev skilsmässa, men när Tomas blev frälst och Gunnel såg hans förvandling, bestämde hon sig för att ge den kristna tron en chans. Nu har de varit lyckligt gifta i ytterligare 30 år.

Gunnel och Tomas Axellie bor på Vänersnäs utanför Vänersborg. De träffades första gången 1961 och gifte sig 1969.
Gunnel hade en trygg uppväxt. Hennes mamma var inte kristen, men trodde på Gud och ville gärna gå på tältmöten för att lyssna på sången. Då fick Gunnel följa med.
Tomas föräldrar skilde sig när han var sju år. Hans mamma vände de tre sönerna emot pappan och de hade inte mycket kontakt med honom.
Andligt sökande
Tomas blev en sökare redan i tonåren. Han läste mycket om österländska religioner och höll på med zenmeditation. I början av 1970-talet gick han på föreläsningar med den indiska gurun Maharishi Mahesh Yogi och började med TM (transcendental meditation). Han mediterade 20 minuter, två gånger om dagen.
– Det var väldigt intressant och jag blev lugnare. När jag initierades fick jag ett mantra som jag inte fick avslöja för någon. Min bror var med i en liknande grupp i Falun, men de avslöjade sina mantran och då hände något i andevärlden. De mådde psykiskt dåligt allihop och gruppen splittrades.
Brodern slutade med TM men hittade istället en indisk guru som hette Sathya Sai Baba.
– Många tror inte att det finns någon andlighet, men det vet jag att det gör och det är inte bara gott. När man mediterar öppnar man sig så att onda andemakter kan komma in. Nästan alla österländska metoder öppnar. Det handlar om att nå själen, säger Tomas.
När Tomas senare utbildade sig till sjukgymnast, fick han lära sig avspänning och då slutade han med TM. Han arbetade sedan med stresshanteringsgrupper i många år.
– Det man uppnår vid den avspänningen liknar det man uppnår när man mediterar, men det är ingen andlighet inblandad.

Skilsmässa nära
Gunnel kunde inte se något positivt med att Tomas måste meditera varje dag. Hon upplevde allt hans sökande som väldigt jobbigt. Han hade också ett häftigt humör och svor mycket.
– 1983 mådde vi inte så bra. Det var nära att det blev skilsmässa, säger Gunnel.
Men nu närmade det sig en vändpunkt. Tomas läste två nyandliga böcker av en dansk filosof. Tomas bror Björn och hans fru Ragnwei hade också varit sökare, men nyligen blivit kristna. Tomas berättade om böckerna för Ragnwei och hon svarade: ”Läs Bibeln istället!” Han följde hennes råd. Han läste också mycket om skillnaden mellan kristen tro och österländsk religion.
– Det gick upp ett ljus när jag förstod skillnaden mellan livets Andes lag och karmas lag. I läran om karma får jag sona det jag gjort genom att återfödas i en sämre kropp. Det finns ingen nåd. Livets Andes lag är nåden och friden genom Jesus Kristus.

Vändpunkten
På trettondagen 1984 kom Björn och Ragnwei på besök.
– När de berättade vad kristen tro innebar, då brast det för mig. Jag grät som ett barn och tog emot Jesus som min frälsare. Efteråt var mitt häftiga humör och svordomarna bara borta! Jag tänkte inte ens på någon svordom när jag blev irriterad. Jag förstod senare att jag hade varit ockuperad av andemakter, men blivit ren genom Jesus.
Gunnel tyckte att det hela var ganska jobbigt.
– När Tomas gör något så gör han det till 150 procent. Han hade sökt och hållit på med många olika saker, så jag tänkte: ”Vad är det nu då?” Men jag märkte också att han blev förvandlad. Att svordomarna försvann var ju fantastiskt, ett under!

Räddningen för äktenskapet
De kommande tre månaderna protesterade Gunnel mot Tomas nyfunna tro och hans försök att övertyga henne. Hon förstod inte varför hon skulle bli frälst.
– Jag tyckte jag var bra som jag var. Jag var ju snäll och svor inte. Samtidigt ville jag rädda vårt äktenskap. Det kändes jätteviktigt!
Påsken 1984 åkte de med döttrarna Fanny och Elin upp till Björn och Ragnwei i Falun. Gunnel hade svårt för allt prat om det kristna, men hon kände ändå att det kanske kunde hjälpa henne och Tomas att fortsätta tillsammans.
– Jag bestämde mig för att chansa på detta, mest för att vi hade haft det så jobbigt. Jag bad en frälsningsbön tillsammans med min svägerska. Inget särskilt hände då, men vi växte med det här och vårt äktenskap har blivit väldigt bra. Det är fantastiskt att få ha en tro, att man kan tro på en evighet, säger Gunnel.
– Om vi inte blivit frälsta hade vi inte varit gifta idag, säger Tomas. Vi fick ett annat sinne, i alla fall jag. Det blev lugnt och harmoniskt.
Fem år efter frälsningen fick de sitt tredje barn, Jakob.

Förbönstjänst som befriar
Tomas och Gunnel är med i Salemförsamlingen i Vargön sedan många år tillbaka. De är engagerade i något som de kallar ”riktad förbön”. Metoden är hämtad från USA, där den heter Theophostic Prayer Ministry (TPM).
– Jag får inte leda människan vi ber för, bara ställa frågor utifrån vad hon säger. Vi ber Jesus tala till personen om det som gör ont och då får hon ett svar som tar bort hindret. Man kan behöva be vid upprepade tillfällen, det viktiga är att resultatet är bestående för all tid. Det Jesus har tagit hand om finns inte längre, säger Tomas.
I samband med ett seminarium om TPM blev han själv befriad från låg självkänsla, tankar kring föräldrarnas skilsmässa och minnet av att vara övergiven
– Vi har jobbat med riktad förbön i åtta år snart och träffat många människor som fått sina liv förvandlade. Det fungerar på grund av att Jesus är idag, igår och i all evighet. Han står utanför tiden och kan därför gå in i ett minne av något som hände för längesedan och befria där.
Gunnel och Tomas är med i en hemgrupp som träffas varje vecka.
– Det är en underbar grupp där alla kan ta upp sina problem. Den lilla gruppen är kanske den viktigaste delen av det kristna livet. Det betyder så mycket att bli bekräftad och sedd, säger Gunnel.

Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.