”Jag tackar Jesus att jag lever”

2014 v11 kristet reporta
Marcus Birro levde ett intensivt liv i strålkastarljuset och syntes ofta i teverutan. Bakom fasaden fanns en dold sida: alkoholmissbruket. För nio år sedan fick han med hjälp av sin fru Jonna kraft att lämna det. Men det var först när han personligen bad till Jesus som han blev fri från det ständiga suget efter alkohol.

Vi möts i S:ta Clara kyrka mitt i Stockholm. Marssolen lyser upp kyrkorummet genom de stora färgglada fönstren. Det är gudstjänst men vi får tillåtelse att smita in i kyrkans café. En timme har vi på oss. Sedan bär tåget i väg med Marcus på bokturné.

Vem är Marcus Birro?
– Det är det jag försöker ta reda på! Just nu är jag mycket författare och pappa. Det är roligt att få vara hemma mycket, säger Marcus och fortsätter:
– Jag har precis gett ut min nya bok Evangelium enligt Marcus och ska ut och turnera med den under mars.
Dagen före vårt möte har han suttit i tv-soffan hos Malou i TV4 och frimodigt berättat om hur Jesus förvandlat hans liv och hjälpt honom lämna det destruktiva missbruket som höll på att få honom att duka under.
– Annars är jag en vanlig, tråkig man över fyrtio! Mitt liv är extremt inrutat. Det är att hämta och lämna barnen på dagis, träna och skriva. Det är helt underbart och mycket bättre än när det blåser i livet. Jag trivs väldigt bra med att leva ett vanligt liv. Det är ganska nytt för mig. Den där känslan av att allt funkar. Att bussen kommer i tid och barnen är glada. Det är harmoni, säger Marcus och ler.
Varje morgon går han till sin skrivarlya i Gamla Stan och skriver fyra till fem timmar. Den nya boken tog ungefär ett halvår att sammanställa, men då skrev han samtidigt krönikor i Expressen, ledde numera nedlagda webbteveprogrammet Birros Bord och mycket annat.

Vad var det som gjorde att du hamnade i alkoholism?
– Jag har en missbrukspersonlighet. Första gången jag drack var jag sjutton. Det var som att få nycklarna till hela världen. Får man må så här bra, tänkte jag. Det är svårt att förklara men det var det bästa som hänt mig.
För Marcus innebar alkoholen att den gjorde honom mindre hämmad socialt. Samtidigt tog den bort en del av hans kreativitet och känslighet. Efter några år blev hans beteende mer destruktivt.


Vad fick dig att lämna missbruket?
– Jag kom till en punkt 2005 när allt gick upp i lågor. Jag var sjuk, gick upp i vikt och hade stora skulder hos Kronofogden. Jag träffade min fru Jonna två år tidigare och hon kämpade för att få mig nykter. Jag gjorde allt för att stöta bort henne men hon stod kvar och lämnade mig inte, förklarar Marcus.
Jonnas trofasthet hjälpte honom ur missbruket. Sedan dess är han fri med några få återfall.
– Man kan vara fysiskt nykter men mentalt befinna i ett återfall. Man är sur och arg och längtar efter alkohol. Då är man i ett sorts återfall eftersom man förr eller senare kommer att börja dricka igen.
– När jag blivit nykter gick allt så snabbt. Det kom in pengar och jag vann priser. Det bara snurrade. Livet gick från att jag hade haft socialbidrag till att mitt företag omsatte två och en halv miljon. Jag fick för mig att jag var frisk och glömde påminna mig om min sjukdom, säger han.

Hur utvecklades din tro på Gud?
– Det började som ett frö. Gideoniterna kom till min högstadieskola 1986 och lämnade små röda Nya testamenten. Det började jag läsa i. Ändå känns det inte som att tron kom utifrån. Men mötet med texterna i Bibeln gjorde att det som fanns där började spira och växa. Det började växa inifrån och fanns där från början. Jag har inte fått min tro från mina föräldrar. Tvärtom! Pappa är ateist. Jag visste helt enkelt inte hur man gjorde för att tro, poängterar Marcus.

Beroende av smärtstillande
För några år sedan fick Marcus väldigt ont och läkarna upptäckte att han har Bechterew, en ovanlig reumatisk sjukdom. Smärtan var så svår att han under sina skov inte kunde ta sig upp ur sängen. Läkaren skev ut ett starkt beroendeframkallande morfinpreparat mot smärtan.
– Det farliga med tabletterna är att man inte blir full. Först trodde jag att mådde bra för att medicinen tog bort smärtan. Jag visste inte hur det fungerade eftersom jag aldrig provat droger tidigare, framhåller han.
Tablettmissbruket varade inte så länge men under loppet av en månad var Marcus nära att dö tre gånger av överdoser. Han insåg han måste bli fri från sitt destruktiva beteende där han satt i sin skrivarlya och slets mellan kärleken till familjen och att gå iväg och handla sprit på systemet. I ren desperation böjde han knä och ropade gråtande till Jesus att han ville bli av med det ständigt pockande suget efter berusning. Utmattad somnade han. Morgonen därefter bad han samma bön igen. Dagen förflöt och när kvällen kom insåg Marcus att han för första gången på ett och ett halvt år inte känt suget efter alkohol och tabletter. Sedan dess har han bett samma bön varje morgon och får bönesvar varje dag.
– Jag vill understryka att jag verkligen försökte med allting annat innan jag lade mina defekter och min död vid Jesus fötter. Jag försökte allt. Ingenting fungerade. Men genast när jag började be Gud om lindring så fick jag den hjälpen. För mig är det en fråga om liv och död och jag är så tacksam för att Gud ger mig denna nåd varje dag, berättar han.
Det var först när du kapitulerade inför Jesus som suget efter berusningsmedel upphörde. Varför räckte det inte med att be till Gud?
– Tron blev väldigt mycket mer personlig när jag började tala med Jesus. Det började jag först med för tre till fyra år sedan. Det påverkade mig nog att jag började umgås med människor som pratade om Jesus. Det kändes naturligt att börja be till honom.

Du skriver att din relation till Jesus är som en förälskelse?
– Ja, så är det! Det är något som är närvarande i alla lägen. Från de mest dramatiska bönerna, gråtande på knä, till de mer stillsamma små samtalen med honom på tunnelbanan, säger han avslutningsvis innan han ska bege sig till perrongen där tåget mot Göteborg snart ska ta författare Birro till Pingstkyrkan i Mölndal. Eller är författare Birro egentligen en evangelist vid namn Marcus?

Lars Liljesvärd. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.