Emelie fick möta Gud. Nu gör hon himmelska smycken.

2013 v49 kristet reportage Reportage
Emelie växte upp i ett kristet hem men lämnade kyrkan i tonåren. Hon sökte spänning och försökte fylla tomrummet i sitt hjärta med killar och festande. Efter tio år fick hon ett livsförvandlande möte med Gud och förstod att det egentligen var honom hon hade letat efter hela tiden.

Silversmeden Emelie Bergqvist tar emot mig i sin butik och verkstad i Göteborg. Under märket Dorotheas tillverkar hon sina exklusiva, ”himmelska smycken”, alla designade med inspiration utifrån hennes kristna tro. Butiken ligger bara några minuters promenad från Connect Church, församlingen där hon är medlem och där hon just nu går på bibelskola.

Sökte spänning och kickar
Emelie växte upp i en kristen familj. Föräldrarna var medlemmar i Fiskebäcks missionskyrka. Där gick hon i söndagsskola och scouter och det fanns tonårsaktiviteter på fredagskvällarna. Men hon tröttnade.
– Jag sökte spänning och kickar och tyckte att det hände mer utanför kyrkan. Jag hade inte mött Gud på det sätt som jag mött honom nu. Hade jag gjort det hade jag kunnat få mina kickar genom honom.
Emelie hade upplevelser av den helige Ande på olika läger, men när hon kom hem fortsatte hon som vanligt.
– Tron hade inte landat och rotat sig. Jag trodde att Gud fanns, men mer var det inte.

I väntan på flyget
Efter gymnasiet läste hon silversmide och design. Sedan åkte hon till Barcelona för att läsa spanska, men det var bara en ursäkt för att få studiemedel och kunna festa. Inför resan fick hon en Handbok för livet (studiebibel med enklare språk) av kyrkans ungdomspastor. Hon tog den med sig men hade inga tankar på att läsa den.
Inte förrän det var dags att åka hem efter två månader. Hennes flyg var försenat och hon tänkte fördriva tiden med att se på film. Då upptäckte hon att batteriet i datorn var urladdat och att laddaren låg i en väska som redan var incheckad. Allt hon hade att sysselsätta sig med var en dagbok och Handbok för livet. Flyget blev bara mer och mer försenat och Emelie försökte skjuta upp bibelläsningen hela tiden.
– Det kändes som en sjukt jobbig läxa. Jag försökte hitta på allt möjligt för att slippa.

Allt rann bara av
När hon äntligen satt på flygplanet dagen därpå var hon ledsen och orolig. Det hade varit underbart i Barcelona men hemma väntade ett novembergrått Göteborg och hon visste inte vad hon skulle göra med sitt liv. Dessutom var killen därhemma inte kär i henne längre. Efter att hon skrivit i sin dagbok, ätit och sovit vaknade hon med känslan att hon ville läsa Bibeln. Hon slog upp den på måfå och hamnade på en sida som handlade om att man inte ska oroa sig utan lita på Gud.
– Det blev så otroligt starkt för mig! Jag fick en sådan frid i hela kroppen. Det var som om jag hade en regnjacka på mig och allt bara rann av mig. Jag kände: Gud finns och från och med nu är jag kristen.

Såg staden med nya ögon
När Emelie kom hem tyckte hon att den stad hon bott i hela sitt liv var mycket mer fantastisk än hon sett förut.
– Jag undrade om jag var på samma plats. Man får liksom nya ögon när man har mött Jesus. Sedan dess har jag förändrats väldigt mycket som person.
Genom en arbetskamrat på ett äldreboende fick hon höra talas om Connect Church. När hon kom dit stod det ”Välkommen hem!” på en stor banderoll.
– Jag bara kände att jag hörde hemma där. Det är en hipp, cool och rolig kyrka och det behövde jag verkligen ha. Jag kom från krogen till kyrkan och klarade inte av den traditionella stilen.

Hellre kyrka än fest
Emelies vänner blev chockade när hon hellre ville gå till kyrkan än ut och festa. Hon kände att hon funnit den verkliga meningen med livet.
– Jag har fått uppleva sådana otroliga händelser med Gud! Jag trodde att jag fann något i livet med sex, killar och alkohol, men det är ju ingenting jämfört med Gud. Han är så cool, säger hon och skrattar.

Smycken med budskap
Med noll kronor i startkapital startade hon Dorotheas fyra månader efter hemkomsten. Dorothea är Emelies mellannamn. När hon skulle göra ”loggan” satt hon och skrev namnet om och om igen för att hitta något som såg snyggt ut. Då fick hon se att t:et i namnet blev ett kors.
– Jag var brinnande och nyfrälst och blev så himla glad! När jag visade det för mamma sa hon: ”Vet du inte att Dorothea betyder Guds gåva?” Då tappade jag hakan. Det här var verkligen meningen.
Emelie hade egentligen inte tänkt att hon skulle ha ett kristet märke, men när hon försöker göra vanliga smycken utan kristen anknytning så kommer hon inte på någonting.
– Det blir helt tomt i huvudet. Jag gör smycken som jag själv skulle vilja ha, fräcka kors och bibelverser som stärker mig. Gud leder mig hela tiden. Jag brinner för att sprida budskapet och peppa kristna att stå för det de tror på.

Manad att ge bort ring
En gång skulle hon göra en ring åt sig själv med texten ”Du vet väl om att du är värdefull”. När hon satt där och jobbade började hjärtat plötsligt dunka hårt. Hon blev svettig och andfådd och förstod inte vad som hände. Då kom en tanke att hon skulle ge ringen till en ung tjej hon träffat, som mådde väldigt dåligt.
Emelie började argumentera emot för hon ville verkligen ha ringen själv, men till slut fick hon kapitulera. När sångtexten var instansad på ringen fick hon precis plats att skriva tjejens namn.
Ringen var för stor för Emelie men visade sig passa den här tjejen perfekt. Hon blev jätteglad och berättade att hon precis hade bett Gud visa konkret att hon betydde något för honom.
– Vilken tur att jag lyssnade! Om jag känner att Gud lägger något på mitt hjärta så försöker jag göra det. Det känns alltid som en lättnad efteråt.

Be med folk på jobbet
I våras lärde Emelie känna en designer som gör ekologiska barnkläder. När hon kom till designerns butik för att titta, var en angränsande lokal ledig. Hon kände direkt att det var där hon skulle vara. Egentligen hade hon och hennes man tänkt flytta till Frankrike och egentligen hade hon inte råd.
– Det var jättekonstigt men det var helt rätt. Jag får prata så mycket om Gud med kunder, affärskontakter och grannar i huset och jag får sitta här och be med folk. Det är verkligen en plats för möten.

Ingrid Byström  Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.