Olyckan förändrade Kents liv

2013 v38 -  kristet reporta
Företagare, teolog, biker, pappa. Kent Revedal var mitt uppe i livet. Då kom smällen som totalt förändrade hans liv. En bilist gjorde en förbjuden U-sväng, Kent hade ingenstans att ta vägen med sin motorcykel och kraschen var ett faktum. Idag sitter han i rullstol, men har fått mycket ny livserfarenhet.

– Livet blev en gnutta klarare. Har man kysst döden och överlevt, så förändras man.
Kent Revedal är både företagare och förkunnare. Han läste teologi och jobbade sedan som pastor under några års tid. Men så läste han vidare och började istället arbeta i företagsvärlden, samtidigt som han engagerade sig i sin församling. Han var med och byggde upp ett företag i telekom-branschen. Företaget växte snabbt, och eftersom Kent var globalt ansvarig blev det mycket resande runt om i världen.
En etisk konflikt i företaget fick honom att lämna. Istället köpte han ett företag i Nynäshamn, och det var på väg hem därifrån, en fredagskväll den tredje september 2010, som smällen kom. En bilist gjorde en förbjuden U-sväng på en bro, utan att se Kent, och det fanns ingenstans att ta vägen.
– Det kändes som knivar, som en svetslåga mot ryggslutet, eller som om någon skjutit av mig ryggraden. För nedanför ryggen kände jag ingenting.

Glädje byttes till sorg
Kent insåg att livet aldrig mer skulle bli vad det varit.
– Först kände jag en glädje över att överhuvudtaget ha överlevt. Men sedan förbyttes det till insikt om hur skadad jag var. För jag hade ingen som helst funktion nedanför naveln.
Kent drabbades av sorg, och den första tiden grät han jättemycket.
– Jag såg en ocean av dagar då jag var inkapabel att göra någonting. Jag kände att jag orkar inte leva ett sådant liv. Men samtidigt ville jag leva vidare. Jag hade ju fru och barn.
Jag måste leva för dem.
Det tog tre veckor innan Kent fick komma hem, på ett första hembesök. Och kampen för att komma tillbaka var igång.
– Jag tog en dag i taget, struntade i morgondagen och fokuserade på att leva som handikappad idag. Plötsligt förstod jag Bibelns ord om att inte oroa sig för morgondagen, för var dag har nog av sin egen plåga. Tänk att det skulle krävas en mc-smäll och två krossade kotor för att fatta det.

Kysst döden och överlevt
Dagarna fylldes av smärta. Först en akut smärta på grund av skadan, sedan en konstant nervsmärta.
– Man kan lindra den med starka tabletter, men då blir man lite lullig. Det fungerar inte i mitt jobb, där jag måste vara helskärpt, så jag valde att istället leva med smärta. Jag förnekar inte smärtan, men jag försöker att varje dag se och uppskatta vardagen. Även när man inte kan göra något, så kan man ändå på något sätt njuta av dagen. För vi ska leva, och inte bara existera.
– Det finns få fördelar med ständig smärta. Men det påminner mig om att jag bara är en människa och att det här livet bara är tillfälligt. Livet blev en gnutta klarare. För har man kysst döden och överlevt, så förändras man.
På sängbordet hade Kent två foton, av sin familj och en av sina bikervänner. När han var redo att ge upp tittade han på dem, för att få motivation att fortsätta kämpa.

Lika mycket värd?
Kent kom att fundera mycket över sitt värde.
– Bibeln säger att vi är skapade så övermåttan underbar. Men om halva kroppen slutar fungera och man ligger som ett kolli, då känns det inte som att man har något värde alls.
– I kyrkan säger vi att alla människor är lika mycket värda. Men behandlar vi verkligen alla människor som om de är lika värda? Jag märker att människor inte längre ser mig på samma sätt, det känns som om mitt värde har sjunkit ganska rejält.
En annan tanke som malde i hans inre var varför olyckan hände. Hur kunde Gud tillåta det?
– Sannolikheten att det skulle hända just mig just då var så liten, och ändå hände det. Var det Gud som ville något? Eller var det djävulen som var orsak till olyckan. Det var något som jag tänkte jättemycket på.
Något säkert svar har Kent inte. Men att Gud skulle ligga bakom har han uteslutit. Han kan inte hitta något stöd i Nya Testamentet för att Gud skickar sjukdomar eller olyckor över sitt folk. Att den onde ligger bakom är förstås möjligt, men det kan också finnas en tredje möjlighet.
– Jag tror helt enkelt att olyckor och sjukdomar är en del av livets betingelser. För vi lever i en ofullkomlig värld. Gud har inte lovat oss paradiset här på jorden. Och den viktigaste frågan är inte varför, utan hur jag hanterar livet nu.

Valde att förlåta
Där är förlåtelsen en viktig bit.
– Bitterhet och oförlåtelse äter upp oss människor inifrån. Jag är ett trafikoffer och jag har all rätt att vara bitter. Men vem skulle drabbas av min bitterhet? Jag själv, min familj och de som står mig nära.
– För att klara att leva vidare, måste vi leva i förlåtelse. Det handlar inte om känslor, utan om ett viljebeslut.
Kent valde tidigt att förlåta bilisten.
– Det började med en intellektuell förståelse att jag behövde göra det – för min egen skull. Jag valde att göra det fast jag inte kände så. Ganska tidigt började jag också att be för bilisten, och människor man ber för har man svårt att hata.
– Jag mår inte bättre av att han mår dåligt. Han gjorde ett misstag, och han får leva resten av livet med att han placerade mig i rullstol. Varför ska jag då lägga sten på bördan? Så på rättegången rullade jag fram till honom och sa: Gud har förlåtit dig. Jag har förlåtit dig. Nu måste du förlåta dig själv. Då började han gråta.

Som en andlig jacuzzi
Genom hela rehabiliteringsprocessen upplever Kent att Gud har varit nära.
– Jag har fått förbön många gånger, jag har fallit i backen och jag har upplevt den helige Ande manifesteras. Men jag har aldrig tidigare varit med om det som jag fick vara med om på sjukhuset de första veckorna.
– Det kändes som om jag sänktes ner i ett bad, i en andlig jacuzzi, och att jag blev omsluten av Guds nåd. Det var alldeles stilla, men det var så oerhört skönt.
– Jag har fått uppleva Gud så påtagligt genom hela rehabiliteringen. Gud har inte lovat att mitt liv på jorden ska vara perfekt. Men han har lovat att aldrig överge mig.
Idag är Kent tillbaka i arbete. Han jobbar som managementkonsult och åker runt till företag och hjälper dem växa.
Ett år efter olyckan köpte Kent en ny motorcykel. I åtta månader arbetade han med att bygga om den, och idag åker han motorcykel igen, även om det ännu så länge bara handlar om korta turer.
– Jag vill vara Guds hand eller fot i mc-världen. Det gör det möjligt för mig att finnas ute bland folk för att berätta om Jesus.
Det står i Bibeln: ”Lever jag så lever jag för Herren. Dör jag så dör jag för Herren. Vare sig jag lever eller dör, hör jag Herren till.”

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.