”Som kristna kan vi erbjuda mycket mer”

2013 v36 -  kristet reporta
Trafficking och människohandel breder ut sig i Europa. Alltfler kvinnor fastnar i sexindustrin, och för kristna församlingar öppnar sig ett nytt arbetsområde. Eva-Lena Hellmark och Emelia Newman har gått från tanke till handling. De har flyttat till Cypern för att – med sin kristna tro som grund – arbeta med kvinnor som utsätts för trafficking.

Eva-Lena Hellmark hör hemma i församlingen Livsglädje i Landskrona, men har i många år bott med sin familj i Mellanöstern och Europa. Idag arbetar hon som regionledare för Evangeliska Frikyrkan i Mellanöstern.
– Det var när vi bodde i Makedonien i början på 90-talet som vi först kom i kontakt med fenomenet trafficking. Vi såg fler och fler kvinnor som stod efter vägarna och erbjöd sina tjänster. Det störde mig så enormt, att det förekom och att vi som kristna inte gjorde något för att förändra kvinnornas situation.

Blev en väckarklocka
När Eva-Lena flyttade till Cypern för fem år sedan kom hon ännu närmare människohandeln.
– Cypern räknas som en av de värsta platserna i Europa. Det finns otroligt många klubbar och barer där kvinnor säljs för sexuella tjänster. Dessutom är korruptionen stor.
För Eva-Lena blev det en väckarklocka, och med Evangeliska Frikyrkans stöd startade hon upp ett projekt för att hjälpa kvinnor som är utsatta för människohandel.
– Människohandel handlar om att flytta på människor från sin normala miljö. De blir antingen lurade eller tvingade. Det handlar alltid om övergrepp, och syftet är att tjäna pengar.
Eva-Lena berättar att många kvinnor från Östeuropa hamnar i människohandel. De lockas över till Västeuropa med löften om bra jobb, men när de kommer till sitt nya hemland tvingas de istället in i prostitution. Bara i Moldavien har tio procent av landets befolkning lurats över till andra länder.
Kvinnorna lever under väldig press. De handlar om ekonomisk skuld, om manipulation i en relation och hot om polisanmälan eller deportering.

Bara Jesus som gäller
Tillsammans med lokala församlingar på Cypern har Eva-Lena startat upp Wellspring i Limassol, för att hjälpa kvinnor som befinner sig i eller brutit sig ur trafficking.
– Vi som kristna kan erbjuda mycket mer än regeringar och organisationer. Kvinnor som utsatts för människohandel mår väldigt dåligt och har mycket att bearbeta. Det hjälper inte om de så går i terapi hela sitt liv. Det är bara Jesus som gäller, för det är bara Jesus som kan hela våra inre sår. Jag tror att Jesus och församlingen är en viktig nyckel.
Eva-Lena betonar att de inte säger ”Jesus” till folk det första de gör.
– De här kvinnorna har blivit så missbrukade att de inte litar på någon. Om vi är alltför ivriga kan de uppleva att de blir offer för vår evangelisationsiver. Därför kan de ibland ta lite tid innan vi kan prata om Jesus. Vi måste börja med att älska dem där de är. Då kommer de att fråga sig varför.

Längtar efter Gud
Men att Jesus kan göra skillnad i kvinnornas liv, det har Eva-Lena fått uppleva.
– Många av kvinnorna längtar efter en beröring av Gud, och många av dem ber till Gud varje dag.
Wellspring på Cypern är ett av många arbeten mot trafficking. EFK jobbar med frågan även i Österrike och i Laos. Men Eva-Lena betonar att människohandel inte bara är något som händer långt borta, utan även här i Sverige.
– Vi ser det inte alltid, för vi vet inte hur vi ska titta för att se det. I Sverige har man infört förbud mot köp av sex, och det har lett till att prostitutionen och människohandeln är mer gömd, i lägenheter och via internet.
– Vi behöver bli mer uppmärksamma på vad som händer runt omkring oss, både som enskilda kristna och som församling. Vad kan vi göra i vårt närområde?
– När vi kom till Cypern hade vi ingen erfarenhet och visste inte vad vi skulle göra. Men vi hade en sådan nöd för de här kvinnorna. Och utifrån det började vi arbeta.

 

--

Emelia Newman från Linköping har jobbat i ett år med Wellspring på Cypern. Hon berättar att arbetet består av flera delar.
– Dels har vi ett drop-in-center som är öppet tre eftermiddagar per vecka. Vi delar ut kläder och mat, men det blir också fika och samtal. Framför allt kommer kvinnor som har lämnat trafficking.

Wellspring erbjuder stöd och rådgivning till kvinnor som utsatts för trafficking. Men de har också ett mer utåtriktat arbete.
– Det började som en bönepromenad, i det området där kvinnorna jobbar. Det känns så overkligt att gå där, för det är ett vackert område med en strandpromenad där man ser turister och barn som leker. Men mitt bland skrattande barn och vacker natur, så står kvinnorna där och erbjuder sina kroppar.
Emelia och hennes kollegor bjuder på choklad och kaffe, och småpratar med kvinnorna.
– Vi frågar om de har kläder, om de har något att äta. Och så inbjuder vi till vårt center. Även om de säger att de ska komma, så är det långt ifrån alltid som de verkligen dyker upp. Men är det något jag lärt mig under det här året, så är det att se de små framgångarna och ta vara på dem.
Hon berättar om några tjejer som hon mött i sitt arbete:

”Malin”
– Malin är bara 19 år. Den första gången vi träffade henne ville hon inte prata, vi fick bara bjuda på en chokladbit. Men förtroendet byggdes upp, och så småningom kunde hon knappt inte sluta prata.
Malin träffade en kille för två år sedan. Hon blev stormande kär och följde med honom till ett annat land. Men där hamnade hon i prostitution.
– På två år har hon besökt 20 av Europas länder, och hon beskriver Cypern som det sämsta av dem alla.
”Lover boys”, som använder kärlek på fel sätt och lurar in kvinnorna i trafficking genom en relation, är ett vanligt steg in i människohandeln.
– Jag vet inte var Malin finns idag, för hon försvann igen. Men innan hon åkte hann vi i alla fall berätta för henne om Jesu kärlek.

”Sofia”
Sofia kom till Europa från Sydamerika. Hon lämnade tre döttrar i hemlandet och hoppades komma tillbaka med pengar. Men Sofia blev utsatt för trafficking och avklädd sin mänsklighet.
– Sofia lyckades faktiskt ta sig ur sin situation, och hon blev inte bara fri från trafficking. Hon kom också till kyrkan, fick möta Jesus och bli fri på insidan.
Emelia berättar att Sofia är en stark kvinna, redo att starta om i livet, och för en tid sedan flyttade hon tillbaka till sitt hemland. Döttrarna blev så klart glada, men omgivningen – som trodde hon skulle komma tillbaka med stora pengar som hon kunde dela med sig av – blev besvikna.
– Jag vet att med Jesu hjälp så kommer hon att resa sig och börja ett nytt liv. Det är lätt att tro att trafficking-offer är svaga, men Sofia är verkligen en stark kvinna och en stor inspiration för mig.

”Hanna”
– När jag först träffade Hanna hade hon en tom blick. Hon fick mat av oss och kom med jämna mellanrum. Vi frågade om vi fick be för henne, och det fick vi gärna. Hon mötte Jesus och kom med i kyrkan, där hon bland annat är med i en bibelstudiegrupp.
– Men samtidigt är Hanna kvar på gatan. För hon vet inte hur hon ska leva ett förändrat liv i den verklighet hon befinner sig i – med sin man som hallick och med barn att ta hand om.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.