Att sprida evangeliet till öst är Rolf Wernerssons livskallelse

2013 v32 -  kristet reporta
En gitarrkurs med några flyktingar från Bulgarien och Jugoslavien för 50 år sedan blev upptakten till Rolf Wernerssons livslånga kallelse att sprida budskapet om Jesus Kristus till öststaterna.

Rolf Wernersson blev frälst 1961. Två år senare, för exakt 50 år sedan, kom han under en möteskampanj i kontakt med några flyktingar från Bulgarien och Jugoslavien.
Han upptäckte att de var intresserade av att spela gitarr och snart hade han startat en gitarrkurs för gruppen som regelbundet samlades i kyrkans lokaler.
– Det blev också min egen start på en resa som fortfarande pågår i mitt eget liv – att sprida evangeliet om Jesus Kristus till folken i öststaterna, berättar 66-årige Rolf Wernersson från Lidköping.
Vi sitter runt ett fikabord i ett av lagerutrymmena i Balkanhjälpens second hand-butik i centrala Lidköping där Rolf Wernersson är huvudansvarig.
Det är trångt – men gemytligt – runt bordet där det också sitter tre-fyra personer ytterligare som är engagerade i second hand-butiken som drivs runt till stor del med hjälp av ideella krafter.

Resa genom järnridån
Men tillbaka till början av 60-talet. Kontakten med östflyktingarna i samband med den där gitarrkursen gjorde att Rolf Wernersson fick hjärta för människorna i det forna östblocket och Balkan. Och den glöden har inte falnat med åren – snarare tvärtom. Men vi börjar från början.
Första resan genom järnridån till öst gick till dåvarande Jugoslavien 1969.
– Jag minns hur vi, ett gäng ungdomar, åkte med en fullastad bil till nuvarande Slovenien, och visst var det ett äventyr. Vi hade bland annat med oss pengar men även Biblar, vilket var strängt förbjudet att föra in vid den här tiden, berättar Rolf Wernersson.
Tio år senare var 200 ungdomar engagerade i Operation Segerpil som inriktade sig på att sprida budskapet om Jesus Kristus till de kommuniststyrda länderna på Balkan. Främst gick resorna till forna Jugoslavien men Operation Segerpil nådde även till länder som Ungern, Rumänien och Bulgarien. Insmugglingen av Biblar och pengar för att stötta evangelister var under den här tiden den stora uppgiften för organisationen. Och Gud var med.
– Vi fick se många mirakler under de här åren. Gud var med och välsignade, bland annat stängde han ögonen på tullvakter och gränspoliser hela tiden, berättar Rolf Wernersson med ett leende.

Startade musikförlag
Under de här åren på 60- och 70-talet var Rolf också med och startade upp sociala hjälpverksamheter som nådde bakom järnridån i exempelvis Bulgarien och nuvarande Kosovo. Rolf är också en riktig musikälskare och när han 1969 vid en rundvandring i ett varuhus i Jugoslavien upptäckte att det inte fanns en enda kristen skiva att köpa bestämde han sig för att göra något åt saken.
– Det slutade med att jag startade musikförlaget Credo och gav ut de första kristna skivorna i flera av östländerna. Det känner jag mig faktiskt lite stolt över, säger han och skrattar.
Det glada skrattet återkommer ständigt när Rolf berättar minnen från den spännande pionjärtiden som evangelist bakom järnridån. Ett minne som också etsat sig fast är när han var med och förde in den första hjälpsändningen till Albanien efter kommunistregimens fall.
– Dessutom fick jag vara med och föra en ung alban till Jesus vid det tillfället. Det kändes fantastiskt, jag gav honom ett Nya testamente, en kassett och mitt visitkort, berättar Rolf.

Hjälpsändningar till Balkan
Att redogöra för vad Rolf Wernersson varit engagerad i under alla år är ingen lätt uppgift.
Han höll ofta på med flera saker samtidigt och var engagerad i olika organisationer. Under stora delar av 80-talet var basen i alla fall Pingstkyrkans östmission i Jönköping, därefter jobbade han under några år med bibelprojekt för östländerna genom Internationella Bibelsällskapet.
Balkanhjälpen i Lidköping, som innefattar bland annat en stor second hand-butik och ett stort möbellager, startade han för sex år sedan.
– Intäkterna från butiksförsäljning och olika insamlingar går framför allt till skol- och barnhemsprojekt på Balkan. Och bilar med hjälpsändningar rullar regelbundet här från Lidköping, ofta i samarbete med andra organisationer, berättar Rolf.
Förutom de ideella krafterna sysselsätter Second hand-butiken i Lidköping ett stort antal personer som därigenom erbjuds en chans att ta ett steg ut i arbetslivet.
Hur Rolf Wernersson lyckats hinna med så mycket under sitt liv hittills vet knappt han själv heller. Däremot vet han att Gud är trofast, att Han har haft sin hand med i allt som skett.
– Jag ser Gud hela tiden, och ofta är det när man tittar i backspegeln som man ser hur Han har lagt allt till rätta, säger Rolf.

Den andliga lagen
I slutet av intervjun visar Rolf en del av allt sparat material han samlat på sig under sina år i evangelisationens tjänst i det forna östblocket.
En del ligger packat i lådor, annat har han uppställt i hyllor i en kontorslokal ovanpå second hand-butiken. Det är många minnen som återkommer när han plockar med grejerna.
– En dag kanske jag börjar organisera upp allt och gör någon form av utställning av allt material, en del av det här är ju spännande historia. Men vi får se, det känns aldrig riktigt som tiden finns, säger Rolf med ett leende.
Rolf Wernersson ser sig själv främst som en brobyggare, och hans tro på människor har, trots en hel del besvikelser, motstånd och motgångar genom åren, aldrig gett vika. I stället har han alltmer upptäckt ett tydligt mönster.
– Ju mer generös du är, ju mer får du tillbaka, det är den andliga lagen. Det finns en kärlek som driver och den kraften sviker inte, säger Rolf Wernersson.


Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.