Judiske Moshe och arabiske Yonatan älskar samme Jesus

2013 v26 -  kristet reporta
Moshes berättelse: När stridsvagnen träffades av en missil flög Moshe iväg och landade på marken. Han fick se ett ljus komma emot honom. 18 år senare kom samma ljus till honom i köket. Det var Jesus, och Moshe som var religiös jude, var tvungen att omvärdera hela sitt liv.

När kriget mot Libanon bröt ut i Israel 1982 kallades Moshe Turgaman ut i strid. Han hade befälet över en stridsvagn och fyra man. Inne på en gata i Beirut attackerades stridsvagnen av en syrisk anti-tank missil.
– Mina fyra män dog, men på något sätt kastades jag ut. Klockan var åtta på kvällen och jag såg en vacker solnedgång. Jag låg på marken och kände hur jag inte kunde andas. Jag tänkte att nu tar jag mina sista andetag, säger Moshe.
Moshe var troende jude och som varje jude som tror att döden är nära gav han sin själ tillbaka till Gud och bad välsignelsen "Hör, Israel! HERREN, vår Gud, HERREN är en."
– När jag låg där såg jag ett ljus komma emot mig från molnen, men då visste jag inte vad det var.
Moshe överlevde, men fick genomgå många operationer. Under tiden på sjukhuset förälskade han sig i en av sjuksköterskorna.
– Hon blev min fru sedan. Hon är dotter till en rabbin.

Samma solnedgång
År 2000 kom en stor förändring i Moshes liv. Han arbetade på svärfaderns kibbutz och hade fått två barn. Till kibbutzen kom en kristen man från Kanada och berättade om Jesus.
– Jag sa till honom att han skulle sluta med det och respektera oss och det vi trodde på. Det är förbjudet att missionera i Israel.
Under det att familjen firade sabbat tog kanadensaren fram sin Bibel och ett fotografi på en solnedgång, taget från ett flygplan.
– Det hade gått arton år sedan solnedgången då jag såg ett ljus komma emot mig. Det var exakt samma solnedgång som jag hade sett och samma ljus. Jag förstod så tydligt då att det var Jesus som kommit emot mig från molnet.

Jesus i köket
Under tre dagar kunde jag inte äta eller sova. En av de nätterna var jag i köket och drack vatten när jag fick se Jesus stå bara två meter ifrån mig.
Moshe ville gå fram och röra vid Jesus, men han kunde inte röra sig.
– Jesus sa att han älskade mig, att han ville frälsa mig och att han är min far. Han var så vacker att det inte går att förklara med ord. Han hade blå ögon, mörkt hår och ett litet skägg. Och så var han vitklädd och det lyste om honom.
Moshe sprang in och väckte sin fru och berättade vad han sett. På kommande sabbat berättade han i synagogan att han nu visste att Jesus finns.
– Det blev stora problem, jag blev utkastad därifrån och från kibbutzen. Jag fick inte träffa min fru och mina barn.

Tre år på gatan
Under tre år levde Moshe på gatan bland hemlösa och missbrukare.
– Jag upplevde hur Gud talade till mig och jag blev starkare i min tro. Innan visste jag inte ens att Bibeln hade ett Nya testamente, som jude hade jag bara läst Gamla testamentet.
Ute på gatan fick Moshe också en vision från Gud.
– Tidigare hade jag haft allt, men ingen tid för människor. Nu hade jag en annan frihet att hjälpa utsatta människor och upplevde att Gud ville att jag skulle arbeta med det.
Under de här åren bodde hans fru och barn med svärfar. En dag kom Moshe och nödgade henne att komma och bo hos honom.
– Jag sa till henne att hon skulle ge mig en chans att visa att jag inte var den galning de sa att jag var. Efter fem år kom hon och barnen och har stannat sedan dess. De har också tagit emot Jesus. Det är ett mirakel.
Utifrån Moshes utåtriktade arbete har det nu vuxit fram en ny israelisk församling där beduiner, judar och araber möts och arbetar tillsammans.

--

Yonatans berättelse:
De kristnas kärlek till de svaga gjorde muslimen Yonatan nyfiken. När han sen själv mötte Jesus kände han en stark frihet.
– Det går inte att förklara hur underbart det var, men det var en sådan glädje, säger Yonatan Shweiki.
Yonatan träffade Moshe Turgaman i armén, då de båda kallades in som reservister.
– Moshe berättade om Jesus för mig då, men jag ville inte lyssna, säger Yonatan.
Men hur det var tog sig Yonatan ändå en dag till en kyrka. Han hade sett hur de kristna visade kärlek till de utsatta.
– Jag såg hur de arbetade för Gud och hjälpte de fattiga och de gamla. Jag blev imponerad av det.
Yonatan blev medbjuden till en kyrka av en församlingsmedlem och blev förvånad när han mötte Moshe där.

Frihet att välja
Besöket i kyrkan följdes av fler besök och Yonatan började älska att gå dit.
– Jag har sett hur religioner som islam och judendom tvingar människor, men här upplevde jag mig inte tvingad. Jag kände mig fri att bestämma själv utifrån hur jag kände på insidan.
Yonatan visste att hans muslimska familj inte skulle gilla att han övergav islam, men efter en månads funderingar hade han bestämt sig. Det var en lördag och han gick för att tala med Moshe. I kyrkan blev han drabbad av Gud.
– Det var gudstjänst och jag blev träffad av den Helige Ande. Det går inte att förklara hur underbart det var, men det var en sådan glädje. Jag kände mig som en fjäril, det var en frihet som gjorde mig så lätt att det kändes som om jag flög.
Upplevelsen skapade en törst efter mer av Gud och hans ord.
– Det är nästan som en drog, man vill bara ha mer. Man kan till och med få svårt att sova efter att ha varit på en gudstjänst.
Som väntat blev inte Yonatans muslimska familj förtjusta över hans beslut. Det har varit en sorg.
– De har tagit avstånd från mig. De kan prata med mig, men vi umgås inte. Men jag ångrar inte mitt beslut att följa Jesus.
Yonatan har nu gift sig och fått en egen familj med två barn.

--

Missionera nde ger fängelsestraff i Israel
I Israel är det officiellt religionsfrihet, men Moshe Turgaman och Yonatan Shweiki berättar att om de inte är försiktiga kan de hamna i fängelse för att ha berättat om sin kristna tro för icke-troende.
Israels tidigare president Moshe Katzav gick ut och lovade att Israel villkorslöst kommer att försvara de olika religionernas heliga platser. Men när en person vill gå ett steg längre och missionera – alltså få någon att konvertera till en annan religion – blir det snårigare och lagen blir mer otydlig.
Det är straffbart att försöka få någon att konvertera med hjälpt av någon form att tvång, till exempel ekonomiskt eller känslomässigt. Om tvång används kan den missionerande dömas till upp till fem års fängelse.
All form av missionerande bland minderåriga är också straffbart. Högsta straffet för det är sex månaders fängelse.
-– Om en person från ett annat land missionerar öppet här blir han eller hon utkastad. Om vi israeler vittnar om Jesus riskerar vi åka i fängelse. Men man blir varnad först, säger Yonatan Shweiki.
– Att man som jag, är messiansk jude, tas inte väl emot. Vi som församling försöker hålla låg profil. Vi har ingen högljudd lovsång och vi arbetar med att hjälpa de fattiga. För dem som vill, berättar vi om Jesus och vi kan ge dem böcker, säger Moshe Turgaman.

Ortodoxa mest dominanta
Den ortodoxa judendomen är den dominanta trosinriktningen i landet.
– De ortodoxa judarna är väldigt engagerade och involverade i politiken, säger Moshe Turgaman.
UNHCR rapporterar om olika form av överfall från ortodoxa judar mot messianska judar. Några exempel är att man hotat, bränt Nya testamenten, bränt ner hus, och också placerat bomber som briserat och skadat människor.

Få judar är kristna
Enligt Israels motsvarighet till Statistiska Centralbyrån – CBS – är omkring 150 000 israeler kristna, vilket motsvarar ungefär 2 procent av befolkningen. Fyra femtedelar av de kristna är araber och de flesta bor i norra Galileen.
Antalet messianska judar är mellan 8 000 och 10 000 personer.

källa: UNHCR


Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.