– Gud styrde kulan

2013 v12 -  kristet reporta
Olavi Blomfjord – polisen som sköt Mattias Flink. Sommaren 1994 blev han den polis som satte stopp för Mattias Flinks dödliga våld i Falun. Olavi Blomfjord ger Gud äran för att ingripandet slutade som det gjorde. 

– Jag tryckte på avtryckaren, men det var Gud som styrde kulan så att den gjorde maximal verkan och minimal skada, säger han om det skott som han tvingades avlossa för att stoppa Mattias Flink.
Olavi Blomfjords intresse för kristen tro växte när han studerade till idrottslärare på Gymnastik och Idrottshögskolan GIH i Stockholm.
– Jag blev mer och mer intresserad och satt ofta i läsesalen på stadsbiblioteket och läste tidsskriften Nya Väktaren som handlade om kristen tro.
– Tron i vardagslivet är vissheten om att Jesus alltid är nära, fast det ibland kan kännas annorlunda.

Undervisar polisstudenter
Förutom studierna på GIH har Olavi även jobbat inom metallbranschen innan yrkesvalet blev det nuvarande.
– Jag blev färdigutbildad polis 1985.
I dag jobbar han med att undervisa polisstudenter i vapenhantering. Han är också länsinstruktör och håller i fortbildning och vapenträning för Dalarnas 430 poliser. Han är kassör i allkristna polisförbundet och delar gärna ut polisbibeln som innehåller Nya Testamentet och Ordspråksboken, men också personliga berättelser från troende poliser.
Olavi Blomfjord har jobbat sina år ute på fältet och upplevt många möten med människor i olika situationer. Där har han också gjort starka upplevelser av Guds närvaro och omsorg.

Sjöng i polisbilen
– Jag minns när jag och en kollega skulle ta med en man enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Vi satt i bilen och skulle köra honom till Borlänge.
Då hände något som hotade att förvärra läget.
– Mannen, som var 190 centimeter lång och vägde 120 kilo, blev väldigt aggressiv verbalt. Vi bedömde att vi behövde stanna och belägga honom med handfängsel då vi inte ville ha slagsmål i bilen.
Situationen var stökig och riskerade att förvärras ytterligare. Då gjorde Olavi något som han inte brukar göra. Han började sjunga.
– Jag sjöng psalmen "Tryggare kan ingen vara". Jag är ingen sångare men lade märke till att jag prickade varenda ton. Då blev mannen alldeles lugn.

”Tur att det var du”
– När vi kom in i polishuset spände han musklerna och tittade på mig med sina fylldimmiga ögon. Sedan sa han: "Tur att det var du". Jag är före detta tyngdlyftare i landslaget och stor och stark. Vi hade säkert fått in honom i cellen, men till vilken kostnad? Det är härligt att lösa situationerna på ett sådant sätt och jag är övertygad om att Gud var med.
Relationen med Jesus har påverkat Olavis människosyn.
– Man inser att man är en syndig människa men syndernas förlåtelse har getts som det står i Johannes 3:16. Jag har träffat människor som är missbrukare och har en relation med Jesus. De har ännu inte kommit ur sitt missbruk och lever i ett utanförskap i den här världen men de är mina systrar och bröder.

Jakten på Mattias Flink
I juni 1994 inträffade en händelse i Falun som skakade om Sverige. Mattias Flink sköt ihjäl sju människor. Olavi och hans kollega Berndt Bergström var i tjänst och gav sig ut för att söka efter Flink.
– Vi visste då att fem personer hade dödats.
Situationen var overklig även för poliser som är vana vid svåra situationer. Olavi och Berndt medverkade nyligen i Veckans brott i SVT där polisprofessorn Leif GW Persson underströk vilken farlig situation poliserna befann sig i och menade att man i dag aldrig hade skickat ut dem innan förstärkning anlänt.
– Där har GW lite fel. Polisen har en långtgående skyldighet att ingripa.

Bön om beskydd
– Jag hämtade varsin skyddsväst och laddade den kpist som fanns till förfogande. Sedan gick jag till garaget och hämtade bilen. Jag bad en första bön: Beskydda alla poliser som ska ut och må ingen mer människa dödas eller skadas. Ske din vilja och inte min i Jesu namn. Amen.
Oron var stor när de satte sig i bilen.
– Jag bad igen, den här gången genom några verser från Psalm 23: Herren är min herde, mig skall intet fattas. Om jag än vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag intet ont, ty du är med mig. Din käpp och stav de tröstar mig.
– Sedan bad jag en tredje gång: I dina händer lägger jag mitt liv, Herre. Använd mig som ditt redskap. Amen. Då kände jag mig lugn, trygg och omhändertagen. Jag hade ingen garanti att jag skulle överleva men var i trygga händer och kunde fokusera på min uppgift att sätta stopp för det dödliga våld som pågick.

”Jag är med, var inte rädd”
Olavi och Berndt hittade en plats som de bedömde som trolig att Flink skulle dyka upp på.
– Efter en stund kom han gående i riktning mot oss, men han hade inte sett oss.
Flink var beväpnad med en militär automatkarbin.
– Vi var i ett klart, klart underläge.
Då kom nästa påminnelse från Gud.
– ”Jag är med, var inte rädd.” Det var så verkligt att det fanns en ängel ovanför vår bil.
När Flink var ungefär 50 meter bort valde Olavi att agera.
– Jag ropade: Stanna, polis! Jag hade förhoppningar om att han skulle åtlyda mina kommandon men var beredd på att tvingas skjuta.
– Han vände upp sitt vapen mot oss och då sköt jag. Jag uppfattade att vi hade skott in i bilen och tog skydd bakom motorblocket. Sedan såg jag att han låg på järnvägsspåret.

Gud styrde kulan
Skottet hade träffat i höften.
– Han blev mekaniskt utslagen. Hade kulan träffat en mjukdel hade han kunnat fortsätta att bekämpa oss då han hade 120 skott kvar. Då vet vi inte hur utgången hade blivit. Den kulan visste var den tog. Jag tryckte på avtryckaren, men det var Gud som styrde kulan så att den gjorde maximal verkan och minimal skada, säger han.
Oavsett sammanhang där Olavi pratar om den här händelsen lyfter han fram Gud.
– Det går inte att hålla det borta. Då skulle jag svika både mig själv och Jesus. Jag berättar det som jag upplevt och sett med egna ögon.


Text & Foto: Ola Karlman. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.