Atmosfären i kyrkan fick Kristian att känna sig hemma

2012 v50 kristet reportage
I samma stund som Kristian Tjörnebrant kom innanför dörren till Frälsningsarmén i Halmstad, kände han att han var hemma. Atmosfären, gemenskapen, äktheten, glädjen – här fanns det som han sökte. – När jag sedan insåg hur Gud varit med mig ända sedan födseln, att det var hans förtjänst att jag överlevt, då tog jag tron på allvar och tog emot Jesus i mitt liv.

Kristian Tjörnebrant tar emot i Frälsningsarméns lokal i Halmstad. Han visar runt i kyrksal, cafévåning, entréhall och lekrum och berättar ivrigt om sin församling, som under de senaste åren fått uppleva en explosionsartad utveckling. Från ett 30-tal medlemmar för tolv år sedan till närmare 150 medlemmar idag.
– Så fort jag kom innanför dörren, så upplevde jag en sådan värme. Jag kände kärlek från människorna, här fick jag vara den jag är.
Han beskriver sig själv som en sökare, som inte kommer från någon kristen bakgrund, men som hela livet har sökt efter något mer.
– En barndomsvän till mig var med i Pingstkyrkan och han har pratat mycket om sin tro. Jag har också reflekterat mycket över det jag ser. Att det bara skulle smälla till, och så skulle hela naturen bara bli till – för det krävs en mycket större tro än att tro på Bibelns budskap.

Viktig äppelkaka
En äppelkaka hemma hos vännen kom att bli viktig, i dubbel bemärkelse.
– Jag kom dit en kväll för att göra och njuta av en äppelkaka. Den kvällen träffade jag min blivande fru Louise för första gången. Jag träffade också några personer som var med i Frälsningsarmén. Det var goa människor, så jag följde med dem till deras kyrka.
Där möttes han med stora famnen. Även om han inte hade tagit ett aktivt ställningstagande och börjat tro på Jesus, så anförtroddes han uppgifter.
– Frälsningsarmén är väldigt inkluderande. Jag fick hänga med och hjälpa till. De såg mig, och jag blev bekräftad. Samtidigt märkte jag att här kunde jag prata om viktiga livsfrågor. Jag tyckte det var gott att komma dit, och jag upplevde att de hade hittat något som jag inte hade.

Skulle inte överleva
En kväll efter jobbet gick Kristian till en grupp för unga vuxna, som Pingstkyrkan hade.
– Jag var lite sen från jobbet, så jag småsprang dit. När jag kom fram hade de börjat, men jag kom precis i tid för att höra en berättelse som lästes ur en bok. Den handlade om en flicka som föddes för tidigt, men som fick uppleva hur Gud var med.
– När jag hörde det var det precis som om det var min livsberättelse som lästes upp. Jag föddes nämligen tre månader för tidigt. Jag var så liten att pappa i princip kunde hålla mig i sin handflata. Moderkakan lossnade och jag fick syrebrist. Det ledde till en hjärnblödning som satte sig på rörelsecentrat – en cp-skada.
– Först sa läkarna att jag inte skulle överleva. Det var nästan helt säkert. Men jag överlevde. Sedan fick mina föräldrar höra att jag aldrig skulle kunna stå upp utan bara kunna sitta som ett kolli. Men jag lärde mig att stå. Sedan handlade det om att jag aldrig skulle kunna gå eller springa, utan vara bunden vid en rollator. Läkarna flyttade fram gränsen hela tiden. Men jag springer idag, visserligen haltande men ändå…

Som ett knytnävsslag
Kristian berättar att när han fick höra berättelsen läsas upp, var det som att få ett positivt knytnävsslag i magen. Det blev en vändpunkt, och han började ta den kristna tron mer på allvar.
– Jag insåg att Gud hade hjälpt mig, att det var hans förtjänst att jag överlevde.
Kristian blev en flitig gudstjänstbesökare, och varje predikan han fick höra kändes som om den var ämnad precis för honom.
– Det är häftigt att Gud är så personlig. Han vet vad just jag behöver höra, och han ger mig precis det som jag behöver. Jag kan inte säga ett datum då jag verkligen blev frälst. Det var mer en process som varade i cirka ett år, och i oktober 2005 valde jag att gå med i församlingen.
Sedan dess har mycket hänt. Kristian har gift sig med sin Louise och de har nu två barn på fyra och snart ett år. Idag arbetar han, med lönebidrag, på Frälsningsarmén i Halmstad, när han inte är pappaledig.
– Jag har pluggat ekonomi, men mentaliteten som ofta finns där ute, speciellt när man jobbar med ekonomi – den enes bröd, den andras död – tilltalar mig inte. Jag vill inte vara en del av det, jag vill jobba för Herren.

Gudsatmosfär
Frälsningsarmén i Halmstad arbetar efter tre mål: att få människor att omvända sig, växa i lärjungaskap och att de ska se Guds rike genom omsorg om hela människan.
– Det som påverkade mig var att jag fick känna sådan Gudsatmosfär direkt när jag gick in genom dörren. Och att man anstränger sig för att verkligen se varje människa som kommer. Det är viktigt, för att vara ensam i en grupp med människor är värre än att vara ensam för sig själv. Jag har också märkt att det jag fått möta här är äkta. Människor lever som de predikar.
Gemenskapen är viktig, och där spelar fikat i samband med gudstjänsten en viktig roll. På sommaren har församlingen ”after church”, då de ger sig ner till stranden och grillar tillsammans. Eller så åker de iväg på en gemensam resa.

Blivit frälsningssoldat
Idag har Kristian gått vidare och blivit frälsningssoldat.
– Det innebär att jag har skrivit på ett livsstilsdokument, att jag bland annat ska avhålla mig från alkohol, droger, spel och pornografi. Jag känner att jag kan stå för den här livsstilen, men det är inte bara för egen del, utan även för att inte få andra på fall, utan visa solidaritet med dem som har problem.
Den sociala verksamheten är framträdande i församlingen. De har en öppenvårdsverksamhet med en anställd socionom och en familjekonsulent. De delar ut mat eller presentkort till behövande, de har projekt på en skola i stan och de jobbar mycket med barn och familjer.
– Men framför allt är vi en kyrka. För kärleken till människor kommer utifrån kärleken till Gud.


Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.