Bodil har lärt sig att aldrig ge upp

2012 v46 kristet reportage
Ett liv tillsammans med Jesus. Med många toppar, men också med flera dalar. Men Bodil Sundquist har satt Jesus först – både i medgång och motgång – och haft tron som en tillflykt genom hela livet.

Bodil Sundquist växte upp med föräldrar som hade en naturlig tro på Jesus. Och en gång vid köksbordet, när Bodil bara var åtta år gammal, frågade hennes pappa om inte hon också ville bli frälst.
– Det var vid en av många bönestunder som mamma och pappa brukade ha. Jag var ju inte så gammal, men jag blev ändå så medveten om mina synder att jag bara grät och grät. Jag kände att jag var ett Guds barnbarn, men nu ville jag bli hans barn.
Beslutet som Bodil fattade där kom att lägga en grund för hela hennes liv. Som tioåring döpte hon sig, som elvaåring fick hon uppleva andedopet och relationen med Jesus har genom åren bara blivit starkare.
När Bodil var tolv år dog hennes pappa.
– Vi flyttade från Ryssby till morfar i Älmhult. Det var Pingstkyrkan som gällde. Vi var många ungdomar i församlingen och jag och några andra tonårstjejer spelade gitarr, sjöng och vittnade.

Gud hade en lösning
Under flera somrar åkte Bodil till Europakonferenser i Tyskland för att evangelisera.
– I Tyskland träffade jag min första man. Vi gifte oss och bodde först i Sverige och sedan i Tyskland. Men tyvärr kraschade äktenskapet.
Under den jobbiga tiden hade Bodil kontakt med en pastor.
– Han sa: ”Det ska bli intressant att se hur Gud löser det här.” Det tyckte jag är en härlig inställning. Att Gud trots allt har kontroll och att det finns en lösning. Vi får kasta våra bekymmer på honom.
Bodil fick också tag på boken Guds makt ge
nom tacksägelse.
– Jag började tacka Gud, hur eländigt jag än tyckte att jag hade det. Jag visste att jag var i Guds hand och han har kontrollen.

Konkret bönesvar
1977 flyttade Bodil hem till Sverige och Älmhult – ensam med barnen. Hon var i akut behov av en bostad och pratade med det kommunala bostadsbolaget, men det fanns inga lägenheter lediga.
– Jag hade precis läst en bok om konkret bön, så jag började be till Jesus, väldigt konkret. Jag bad att jag skulle få en trea så att jag och barnen skulle få plats. Lägenheten skulle ligga centralt, eftersom jag inte hade råd med bil och den skulle dessutom vara billig.
Tre dagar senare fick Bodil ett brev från bostadsbolaget.
– De skrev att en kund glömt att säga upp sin lägenhet men att de nu flyttat. Om jag var intresserad kunde jag direkt flytta in i en trea som låg centralt och som hade billig hyra. Det var precis vad jag bett om, och ett väldigt konkret bönesvar.
Bodil berättar att hon också vid flera tillfällen fått uppleva budskap från Gud genom sångtexter, som när hon en natt vaknade med kalla kårar.
– Jag höll på att bygga ett hus till familjen, men fastnade i tanken på vad jag egentligen hade gett mig in i. Hur i all världen skulle jag klara ut husbygget, alldeles ensam. Men då fick jag en sång till mig: "Nu slippa vi att sörja mer för hem och dagligt bröd. Ty allt av nåd vår Herre ger, han är vårt säkra stöd."
– Den versen löste mig. Jag insåg att jag inte behöver sörja för mitt hem, för Gud har det i sin hand. Och det gick jättebra.

Allt bara snurrade
Efter sex år gick flyttlasset till Ludvika i Dalarna, där Bodil träffat en ny livskamrat, och hon engagerade sig i pingstförsamlingen där. Men efter elva år så tog även det äktenskapet slut.
– Vi hade varit en stor familj, jag hade två barn och han hade tre. Nu blev jag lämnad igen, barnen hade flyttat hemifrån och jag var plötsligt ensam.
Bodil begravde sig i arbete. Hon jobbade som lärare på högstadiet, och eftersom det var ont om personal fick Bodil många uppgifter att sköta. Dessutom pendlade hon till och från skolan, en timmes körning varje morgon och kväll.
– Hösten 1999 började jag känna mig så trött. Inget var roligt längre. Jag skulle kunnat somna stående. Jag tänkte att jag piggnar nog till under jullovet, men efter jul var jag fortfarande lika trött.
Första arbetsveckan efter lovet var det kaos i skolan. Bodil var borta tolv timmar om dagen och stupade i säng när hon kom hem.
– På lördagsmorgonen bara snurrade allt i huvudet. Jag fick åka till läkaren, blev sjukskriven och fick så småningom diagnosen utbrändhet. Jag orkade ingenting längre. Jag som hade varit så offentlig, nu kunde jag inte ens stå bland sångarna och sjunga. Jag klarade det inte.

Glimten i ögat tillbaka
Återhämtningen gick långsamt. Via företagshälsan fick Bodil vara med i en samtalsgrupp med andra personer som också drabbats av utbrändhet.
– Vi träffades, grät och pratade varje vecka.
Efter ett och ett halvt år såg ledaren en tydlig förändring. Bodil hade fått tillbaka glimten i ögat, den trötta blicken var borta. Hon började arbetsträna, först 25 procent, sedan 50, 75 och slutligen 100 procent. Nu orkade hon med att ha kontakt med 143 tonåringar varje vecka.
– Under tiden hade jag lagt om min kost så att kroppen fick rätt näring. Jag hade också gått ner 14 kilo. Det mådde jag bra av.

Ge aldrig upp
Vid alla tidpunkter då Bodils tillvaro rasat, har Gudstron varit ett grundfundament i livet.
– Gud har varit min fasta punkt. Jag har alltid haft glädjen i mitt liv och i min tro. Den finns där för alltid.
I somras gick Bodil i pension, efter några års övertid i skolans värld. Men något lugnt pensionärsliv har hon inte tid med. Istället jobbar hon som återförsäljare av herbalife-produkter.
– Det är så kul att hjälpa andra att må bra. Jag kan inte sitta och rulla tummarna.
Hon vill uppmuntra andra att inte ge upp.
– Gud ger inte upp, och det ska inte vi göra heller. Det gäller inte minst i bönen. Sluta aldrig att be och tro på bönens makt, för bönesvaren kommer.
Att Gud hör bön har Bodil många exempel på. Det senaste var vid intervjutillfället bara några dagar gammalt.
– Jag körde iväg på långresa, men plötsligt började det låta om bilen, ett konstigt ljud. Jag visste inte vad det var, men jag förstod att det inte var bra. Så jag bad till Gud – en konkret bön – att han skulle fixa det som lät i bilen för jag kan inte ha det så här.
– Det tog bara någon minut, så försvann ljudet. Och jag hade inga problem med bilen under de 45 mils resa jag hade framför mig.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.