Cherstin skyddas av änglar

2012 v.27-28- vitnesbörd
Cherstin Lindberg tvivlar inte på att hon har änglavakt. När hon blev utsatt för ett våldtäktsförsök fick hon se två stora änglar leda bort förövaren och när hennes son David föddes i vecka 24, såg hon små änglar stå i en ring runt honom i kuvösen.

Förlossningen var beräknad till januari 1996, men redan i september året innan föddes David. Han vägde åtta hekto och fick plats i Cherstins hand. Man gjorde ultraljud på hjärnan och såg att den inte var normalt utväxt. Hålrummen i hjärnan var förstorade och han hade haft tre hjärnblödningar. Läkarna förklarade att David skulle få allvarliga CP-skador. Dessutom hade han så höga bilirubinvärden att han förmodligen inte skulle överleva. Om han gjorde det skulle han få grava hjärnskador.

Alla odds emot sig
– Alla odds var emot honom. Han skulle aldrig kunna lära sig prata, sitta, krypa eller gå. Han skulle bli ett kolli med blöjor hela sitt liv, det var vad vi fick höra, berättar Cherstin.
Men Cherstin hade fått ett löfte av Gud när hon åkte in till förlossningen. Hon hade upplevt Guds tilltal: ”Du behöver inte vara orolig för du ska få ett fullt friskt barn”.
Som utbildad undersköterska begrep Cherstin mycket väl hur illa det var när hon såg ultraljudsbilderna, men hon sa till läkarna: ”Jag ser att det ser väldigt illa ut men det spelar ingen roll, för det råkar vara så att jag tror på Gud. Jag vet att jag förr eller senare kommer att lämna det här sjukhuset med en fullt frisk son.”

”Saknar sjukdomsinsikt”
– Då skickade de mig till psykologen. I mina journaler står det att ”modern saknar sjukdomsinsikt”. Men nio veckor senare åkte vi faktiskt hem med en fullt frisk son, fast det visste vi inte då.
Redan första veckan på förlossningen hade Cherstin engagerat många församlingar och vänner över hela världen för att de skulle be för David. Vid ett tillfälle såg hon 24 små, lysande änglar som stod vinge vid vinge i en ring runt honom i kuvösen.

Talar fem språk
David lärde sig både prata, sitta, krypa och gå, även om det tog lite längre tid för honom än för andra barn. När han var två år gjorde man datortomografi på hans hjärna för att se vilka bestående skador som fanns, men allt såg normalt ut och man hittade inte ens några ärr efter hjärnblödningarna.
– Han som inte skulle lära sig prata talar nu fem språk. Han är också duktig i matte, fysik och teknik. En läkare sa att han hade för dålig syn för att kunna ta körkort, men vem övningskör med mamma idag? Hans liv är ett sådant underbart mirakel att få följa!

Adopterades som barn
Cherstin själv adopterades när hon var fyra månader gammal. Mamman hade blivit gravid genom otrohet och hennes man krävde att Cherstin lämnades bort.
– Min mamma ville göra abort men det var inte tillåtet 1960. Jag fick födas tack vare att den nuvarande abortlagstiftningen inte fanns på min tid.
När Cherstin blev äldre försökte hon kontakta sina biologiska föräldrar, men hennes pappa hade dött och mamman ville inte veta av henne. Efter många år fick hon kontakt med sin lillasyster. De trivdes tillsammans och upptäckte att de hade mycket gemensamt.
Adoptivföräldrarna tillhörde Missionskyrkan i Västerås, så Cherstin växte upp med en barnatro. En kväll efter konfirmationsundervisningen sa hon till prästen att nu ville hon bli frälst.
– Då klappade han mig bara på huvudet och sa: ”Det behöver du inte tänka på, lilla vän. Du tror ju redan på Gud.” Men jag hade ingen personlig övertygelse, bara någon sorts allmän flumkristendom.

Frälst och andedöpt
Efter studenten läste Cherstin en evangelistkurs och kom som volontär till missionsförsamlingen i Limhamn. Där hade man en kampanj med en pastor som bjöd fram folk till frälsning.
– Jag vet inte hur jag kom fram, kroppen bara gick åt mig när inbjudan kom. Efter att vi bett en frälsningsbön kom pastorn och bad för mig. Jag föll baklänges i det hårda stengolvet, men det kändes som om jag landade på mjuka moln. Där kom den helige Ande, jag blev andedöpt och fick tungotalet. Min tro blev levande och efteråt kom jag in i ett helt nytt böneliv.
Några månader senare växte Cherstins ben ut när hennes väninnor bad för henne. Det vänstra benet hade varit fem centimeter kortare än det högra, men nu fick hon slänga alla gamla skor med påbyggd sula och hon kunde gå i pumps för första gången.

Skyddad av änglar
1981 flyttade Cherstin från Skåne till Stockholm för att gå på Aspnässkolans bibelskola i Järfälla. Av alla flyttar var det den snabbaste flytten hon någonsin gjort.
– När jag la mig på söndag kväll visste jag inte om jag skulle gå på bibelskola i Stockholm eller Örebro. När jag la mig kvällen därpå hade jag redan flyttat. Det blev klart med både skola, boende och flytt på ett dygn.
Sommaren 1984 arbetade Cherstin på Immanuelskyrkans ålderdomshem i Stockholm. På väg till sitt kvällspass höll hon på att bli våldtagen. När hon hade gått in genom porten var det någon som kom in bakom henne och höll fast henne med en arm runt halsen.
– Jag vet inte hur länge vi brottades, men det slutade med att jag blev sittandes på trappan och såg hur två stora, vita änglar öppnade porten, ledde ut mannen på gatan och försvann med honom. Där hade jag änglavakt och det har jag aldrig tvivlat på sedan.

Planlagt av Gud
Cherstin är med i församlingen Victory i Göteborg. Församlingen grundades 1986, men redan 1984 fick Cherstin ett tilltal från Gud om att hon skulle vara med i Victoryförsamlingen när hon flyttade till Göteborg.
– En av församlingsgrundarna hade fått till sig namnet Victory 1986, två år efter att Gud talat med mig om det. Jag flyttade från Stockholm till Göteborg 1987 och blev förvånad över att församlingen bara var knappt ett år gammal. Gud visste vad han hade planerat.


Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.


INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.