Från Mossarp till Moskva

2012 v.11 - kristet reporta
– Pappa kunde dricka sprit någon gång ibland. Han drack sig aldrig full, men när han blev påverkad blev han annorlunda, jag kände inte igen honom, det var inte min pappa längre. De upplevelserna var tillräckliga för mig för att få avsmak för spriten.

Det är Carl-Gustaf Severin, en av Sveriges mest kända kristna förkunnare, som säger detta. Få är de som predikat för fler människor än han, och få är de som flugit fler timmar över Ryssland och Sibirien i gamla ryska Tupolevplan, i folkmun även kallade ”flygande likkistor”, och som fortfarande är i livet!
Carl-Gustaf har varit med om att inspirera för och plantera upp emot 2000 församlingar i gamla Sovjetunionen. Många tusentals människor har blivit frälsta och helade på hans möten i Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Kirgizistan, Azerbajdzjan, Armenien, Georgien med flera länder i gamla Sovjet.
– Jag är en evangelist, en glädjespridare som älskar att se människor uppleva Jesus till frälsning.

Mamma sjöng i kyrkokören
Själv blev han frälst i fjortonårsåldern i Pingstkyrkan Gislaved.
– Jag är uppväxt i byn Mossarp mellan Anderstorp och Gislaved i Småland i en icke kristen familj. Även om mamma var med i kyrkokören, och jag följde med henne ibland som barn till någon gudstjänst, så var det aldrig något som kom att prägla vårt hem.
– Vi var en helt vanlig familj, utan några större problem. Pappa kunde dricka sprit någon gång ibland. Han drack sig aldrig full, men när han blev påverkad blev han annorlunda, jag kände inte igen honom, det var inte min pappa längre. De upplevelserna var tillräckliga för mig för att få avsmak för spriten.
Som grannar i Mossarp bodde en familj som hette Wendefors. De tog med sig Carl-Gustav till söndagsskolan i Gislaved redan när han var i åtta-nioårsåldern.
– I samband med att Israel fått tillbaka Jerusalem i sexdagarskriget 1967 bjöd grannarna med mig på ett väckelsemöte i Pingstkyrkan i Gislaved. Jag var då 14 år gammal.

Viktigaste beslutet i livet
– Pastorn som talade hette Ove Wallberg och hans predikan handlade om Israel. Hans förkunnelse grep mig oerhört. Min gamla söndagsskollärare fanns med i mötet och kom i slutet av gudstjänsten fram till mig och frågade om jag inte ville bli frälst. Och det ville jag. Så där och då tog jag emot Jesus till frälsning.
– Det är utan tvekan det bästa och viktigaste beslut jag tagit i hela mitt liv.
Två år senare fick Carl-Gustaf ett speciellt tilltal från Gud, också det under en gudstjänst i Pingstkyrkan i Gislaved. Evangelisten och Gislavedssonen Birger Skoglund predikade.
– Jag upplevde starkt hur Herren kallade mig att gå ut i heltidstjänst för honom. Och så blev det.
Carl-Gustav flyttade snart därefter till Kungälv och blev medarbetare till pastorn i Pingstkyrkan. Där träffade han också sin fru Monika. De gifte sig i 20-årsåldern och fick fem barn tillsammans. Nu har de dessutom åtta barnbarn.

Ulf Ekman – himlasänd tornado
Från att ha varit en duktig men ganska ordinär pingstpastor inträffade något i Carl-Gustavs liv 1983 som kom att ge honom en starkt förnyad inriktning. Han var då medarbetare till pastor Bror Spetz i Södermalmskyrkan i Stockholm.
– Jag mötte trosrörelsen och pastor Ulf Ekman. Pastor Ulf kom som en himlasänd tornado in i svensk kristenhet. Plötsligen förlöstes kraften i den Helige Ande på ett sätt som jag inte mött tidigare. Det brann till i mitt hjärta och i mitt liv som aldrig förr.
Vid en konferens i Eriksdalshallen i Stockholm sommaren 1986 profeterade Pastor Ulf rakt in i Carl-Gustafs liv.
– Ryssland kommer att öppnas för evangelium. Herren sänder dig till Ryssland! Jag föll till golvet under Guds kraft.
– Året därefter gick jag på Bibelskola i USA. När jag var i bön såg jag i en syn en rysk pastor som låg och bad om missionsarbetare till Sovjet.
– Ytterligare ett år senare är jag i en församling i Ryssland. Då ser jag med mina fysiska ögon den pastor som jag såg i synen i USA ett år tidigare, och han bad mig komma och predika i hans kyrka.

Alla blev helade
Att komma till Ryssland under perestrojkan och de politiska vågor som böljade fram och tillbaka i slutet av 1980-talet, var ofta mycket riskfyllt och ibland livsfarligt.
– Fyra gånger har Herren räddat mig och mina medarbetare undan absolut livsfarliga situationer. Första gången var i Azerbajdzjan när vi hade ett torgmöte. Då kom ortodoxa präster med en folkhop för att döda oss. I Georgien trängde sig ett gäng banditer in i lokalen. Då ringde jag pastor Ulf hemma i Sverige. Ulf ropade i tungor. Jag gav luren till banditledaren. När han hörde Ulf ropa i tungor flydde han ut ur lokalen med sina kumpaner.
– Vid ett annat tillfälle var det en grupp muslimer som ville döda oss och en annan gång en grupp kosacker. Men Herren bevarade och hjälpte.
Första mötet som Carl-Gustaf Severin höll i Ryssland varade i över fyra timmar.
– Den första jag bad för var en blind kvinna. Hon blev helad. Sedan blev alla vi bad för i det mötet helade. Det är första och enda gången jag upplevt hur alla i ett möte blivit friska.
När Carl-Gustaf berättar om Ryssland brinner det i hans ögon. Kärleken till det ryska folket har fullständigt tagit hans hjärta.

18 liter sprit per år
Men nu till en annan sida i hans engagemang. Nyligen gav han ut boken ”Det är aldrig fel att vara helnykter”.
– Från början tänkte jag skriva boken för ryssarna, och så har det också blivit. Men under det att jag skrev insåg jag hur perspektivet mer och mer vändes till Sverige och vår situation.
I Ryssland dricker i genomsnitt varje person, inklusive barn, 18 liter sprit per år. I Sverige ligger den siffran på 8-9 liter per person.
– Jag har mött ryska borgmästare som berättat att 70 procent av befolkningen i deras stad är icke arbetsföra på grund av alkoholmissbruk. Alkoholmissbruket är ett av de värsta hoten mot Ryssland.
– Tyvärr ser vi ett ökat missbruk inom den förut alkoholfria zonen frikyrkan i Sverige. Jag har själv mött tidigare levande kristna, hemgruppsledare och andra, som började smaka lite vin. Idag är deras familjer sönderslagna och själva är de söndersupna.

Tickande bomb
Det finns experter som talar om frikyrkan som en tickande bomb när det gäller alkoholmissbruk.
– En viktig faktor är ärftligheten. Vissa individer löper större risk än andra att hamna i beroende. Det handlar om genetiska variationer. Många frikyrkokristna har blivit frälsta genom exempelvis LP-stiftelsens arbete. Hos dessa människor och hos deras barn kan sårbarheten för beroende vara väsentligen högre än hos andra.
I en passus i boken ”Det är aldrig fel att vara helnykter” citerar Carl-Gustav Frälsningsarméns grundare William Boots hustru, Catherine, som sagt följande:

”Alkoholen har:
utgjutit mer blod,
ödelagt fler hem,
gjort fler människor bankrutt,
brutit sönder fler vigselringar,
skändat fler oskulder,
avsatt mer förnuft,
besudlat mer manlighet,
vanärat fler kvinnor,
krossat fler hjärtan,
grävt fler gravar,
än något annat gissel som världen varit förbannad med. Den har dödat fler människor än alla krig på jorden. Den är djävulen i flytande form!”Text & Foto: Tomas Ander. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.