Ängeln på Malmskillnadsgatan

2012 v.09 - kristet reporta
Publicerad: 1 mars 2012
I fredags visade SVT dokumentären Ängeln på Malmskillnadsgatan, som handlar om Elise Lindqvist.

I år är det 18 år sedan Elise fick ett nytt liv, och det är den åldern som räknas, prästbetygets 75+ är det ändå ingen som tror på. Själv säger Elise att det är tre stora under som gjort henne till den hon är i dag – att hon fick nåd att ta emot Jesus, att hon kunde förlåta dem som gjort henne illa och att hon blev helad från en långt gången cancer.
Elise Lindqvists osminkade berättelse om sin barndom och uppväxt är nästan outhärdlig att lyssna till. Det hon fick utstå redan från förskoleåldern är upplevelser av det slag som man önskar att ingen liten flicka någonsin skulle behöva genomleva. Incestövergrepp, elakhet, mobbning och andra traumatiska upplevelser hörde till vardagen.
– Jag fick aldrig känna kärlek som barn, blev aldrig sedd, fick aldrig en kram, utan fick alltid höra att jag var ful och dum. Mina föräldrar skilde sig när jag var 10 och min mor gifte snart om sig med en alkoholist. När jag var 14 orkade jag inte vara hemma längre utan rymde.

Fysisk misshandel
Nu följde några år när Elise hade det förhållandevis bra, hon jobbade och hade ordning på sin tillvaro. Men så träffade hon den man hon sedan gifte sig med. I början visade han inga tecken på att han var alkoholist och hade stora personlighetsstörningar, men när de väl gift sig kom de dåliga sidorna fram.
Hennes man drack bara mer och mer och snart började även en systematisk fysisk misshandel. För att orka med tillvaron började hon ta till sprit och tabletter och nu försvann många långa år i rusets dimmor, i livsleda, sömnlöshet och svår ångest.
Så fortgick det ända fram till 1994 då Elise remitterades till Mössebergs kurort i Falköping. Och det är här som Elises verkliga liv börjar, det hon helst vill tala om.

Som om blixten slog ner
– Jag kom till Mösseberg som ett risigt nervpaket, full av hat, ville inte leva. Flera gånger hade jag försökt ta livet av mig men räddats på något sätt. Till slut hade jag samlat på mig en hel massa tabletter, men ändå inte förmått mig att svälja dem, det var som om något höll mig tillbaka.
På Mösseberg träffade Elise en präst som frågade om han fick be med henne. Elise visste inte mycket om bön men hon beskriver det som om blixten slog ner i henne och ett helande började som pågår än i dag.
Prästen blev som en andlig far och ett stort stöd och det är han fortfarande. Men när han började tala med Elise om att hon måste förlåta alla som gjort henne illa för att bli riktigt helad, blev hon väldigt arg.
– Du vet inte vad du talar om, skrek jag, men tredje gången han tog upp frågan var jag villig att försöka. Då var det som om ansiktena på alla dem som kränkt mig poppade upp för min inre syn och när jag förlät dem en efter en kände jag en sådan värme inom mig. Det var som om jag fått en dusch på insidan och Gud renade mig från all smuts jag utsatts för.

Långt gången cancer
Några år sedan råkade Elise ut för en infektion som aldrig verkade ge med sig. Hon genomgick många undersökningar, men ingen trodde i början att det var något allvarligt.
– När läkarna väl upptäckte att det var cancer var den redan för långt gången och jag fick besked om att jag måste inrikta mig på att jag inte hade så lång tid kvar. Cancern spred sig till skelettet, immunförsvaret var utslaget och jag var i praktiken döende. Trots mycken förbön blev jag bara sämre och sämre.

Jesu händer rör vid tumören
Pingsten 1999 var det konferens i Klara kyrka med besök från Anglikanska kyrkan i England. En av de gästande prästerna böjde knä med Elise vid altarringen och bad Gud röra vid hennes kropp.
– Då ramlar jag till golvet, helt utslagen av Guds kraft! Jag känner Jesu händer röra vid tumören och klämma på den och sedan känner jag hur Jesus plockar bort hela den äckliga cancersvulsten. Som en ballong som tappar luften pyste svulsten bara ihop. Då visste jag att Jesus hade helat mig!

"Vad är det som har hänt?"
I juli skulle Elise opereras, men hon sa ingenting till läkarna om det som hänt med henne. Hon genomgick en datortomografi och efteråt kom läkarna in till henne och såg ut som frågetecken.
”Vad är det som har hänt, vi förstår ingenting! Det behövs ingen operation, alla värden är på topp, till och med gammaglobulinvärdet!”
– Mitt luktsinne var förstört och jag hade fått beskedet att jag aldrig mer skulle känna lukten av kaffe. Men det gör jag idag! Jag är så glad och tacksam, livet är ju helt gudomligt! Det låter kanske konstigt, men jag känner det som om jag bara blir yngre och yngre, säger Elise, och det finns inget i hennes lilla strålande uppenbarelse som motsäger det påståendet.

--

Morsa och mormor på stan
I över 17 år har Elise Lindqvist varit engagerad i Klara Kyrka i Stockholm. Här har hon känt sig hemma från första stund och bland de utsatta människor som kyrkan har kontakt med har hon hittat sin verkliga livsuppgift.
– En dag kom vår kyrkoherde Carl-Erik Sahlberg och frågade om jag ville följa med en grupp som gick ut till de prostituerade runt Malmskillnadsgatan och på den vägen är det. Jag har fått mycket god kontakt med tjejerna som kallar mig för morsa eller mormor. Jag finns där så gott som varje fredagsnatt tillsammans med ett team från kyrkan. Om jag inte är där någon fredag så brukar tjejerna alltid fråga: ”Var är morsan nu då?” Här har jag de barn och vänner jag saknade förut och det är så härligt! Jag älskar livet med Jesus!

Hålla om "sina flickor"
Elise beskriver med värme hur meningsfyllt hon upplever det att mitt i natten få hålla om någon av ”sina” flickor som förtvivlat skriker ut sin nöd. Under årens lopp har hon fått se hur några har rest sig upp ur sin förnedring och börjat ett nytt liv. Tron på Jesus, kombinerad med behandlingsinsatser, har hjälpt dem att komma ur sin destruktiva livsstil och börja fungera ute i samhället.
– Ja, det händer inte varje dag men några har gift sig och då har förstås ”morsan” varit bjuden. När man får vara med om sånt känns livet extra rikt och meningsfyllt! Fast visst måste man ha tålamod, man får inte ge upp för lätt.
Elise känner att hon har försonats med sitt trista förflutna, hon ursäktar inte det hon blivit utsatt för, men hon har valt att förlåta för-övarna. Nu är allt agg och självförakt, all bitterhet och ångest borta och hon har en stabil grund att stå på när hon rör sig i gatans tuffa miljö.
– Ja, jag känner mig aldrig rädd när jag är ute, men jag är för den skull inte dumdristig. Jag upplever att Jesus som bor i mig är större och starkare. Ofta får jag vara med om både dråpliga och dramatiska episoder.

En plan mitt i allt
Elise tänker efter lite, tittar prövande på mig och säger:
– Du kanske tycker att det låter knäppt, men jag tror att Gud har haft en plan mitt i allt jag fått gå igenom. Jag vet hur uteliggare och andra människor i nöd har det och jag vet vad det vill säga att bli förnedrad och få en smäll på käften. Jag har själv varit där och det tror jag de jag möter därute instinktivt känner och kan ha förtroende för mig.
Elise har ett nätverk som spänner över alla samhällsklasser. Hon får ständigt kallelser till kvinnofrukostar, dagledigträffar, seminarier och högskolor för att berätta om sina erfarenheter.
– Det här är livet!. Tänk, att jag som var så trött på allt nu får ha ett så rikt liv!

--

Om Elise Lindqvist
Familj: Dotter, måg och två barnbarn.
Intressen: Kyrkan, familjen, promenader, musik och dans.
Brinner för: Att få människor att inse att prylar, sex, droger och annat inte kan ge verklig tillfredsställelse och glädje.
Styrka: Förmågan att få kontakt med människor som mår dåligt.
Svaghet: Blir lätt upprörd, frustrerad och arg över orättvisor. Kan gå för långt ibland.
Oanad talang: Älskar att dansa klassisk balett.
Text & Foto: Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.