"Snaran är sönder och fågeln är fri"

v.46-2011 - Mona Reportage
Efter flera år i missbruk har Mona Rolid funnit nytt liv i Jesus. När Mona Rolid från Norge ser människor på plattan i Oslo får hon lust att rädda alla. Hon missbrukade under många år vilket slutade med att hon försökte ta sitt liv men med Guds hjälp kom hon ur missbruket och hjälper idag sina medmänniskor på ett kristet café för missbrukare.

Från högtalarna strömmar rocktoner med texten; I’ll go wherever you will go. Mona, 51 år, nynnar med och trummar lätt med fingrarna på muggen. Det blänker till i korset som hänger runt hennes hals.
Egentligen blev Mona kristen redan som tolvåring när hon var med på en gudstjänst i församlingen Berøa. Dit skulle vägarna föra henne igen, men långt senare i livet.
Mona växte upp i Oslo med sina två syskon och hon hade ingen problematisk barndom.
– Problemen har jag skapat själv. Det var en kombination av mobbning på skolan, en dålig självkänsla och att jag inte hade några vänner som var starten till en rad problem.

Hängde på plattan
Mona började hänga på plattan och på den tiden förstod hon först inte att hennes nya vänner var missbrukare. Men hon visste att några rökte hasch.
– Jag testade hasch första gången när jag var 15 år och när jag var 20 satte jag min första injektion med amfetamin.
Jag gjorde som jag ville jag, säger Mona med glimten i ögat.
Hon berättar att hon drog till Sverige när hon var 17 år, blev gravid, sov om dagarna och var ute om nätterna.
Mona hade bara planerat att vara i grannlandet över en helg men den helgen blev 2,5 månader.
– Jag kom hem en vecka innan det skulle gå ut en efterlysning av mig på radio och TV. Polisen ville ha mig till psykiatriska men lyckligtvis reste jag hem innan efterlysningen gick ut så någon psykiatri blev det inte.
Mona fick en dotter och bosatte sig i Göteborg med sin pojkvän.

Rehabilitering och återfall
När Mona var 21 år åkte hon för första gången in på ett rehabiliteringscenter i Norge på grund av sina problem med alkoholen.
– Det började alltid med alkohol som öppnade upp för droger.
Mona blev nykter och senare så träffade hon en ny man som hon gifte sig med. Paret fick en dotter men skilde sig efter ett år.
Mona höll sig undan missbruket under flera år men fick ett återfall när hennes yngsta dotter var nio år vilket gjorde att dottern flyttade till sin pappa.
– Jag har dåligt samvete för att jag har varit en dålig mamma men det kan jag inte göra någonting åt nu. Jag har bett mina barn om förlåtelse. Jag får vara duktig nu istället och använda min erfarenhet för allt vad den är värd.

Otroligt att jag lever
– Det är helt otroligt att jag lever. En gång tog jag en överdos och blev utslängd från en bil och då var både alkohol, heroin och piller med i bilden. En väktare hittade mig.
Men så säger Mona att inte bara hon har varit utsatt.
– Jag har sålt droger så att folk har dött mellan mina fingrar. Jag vet i alla fall om två personer, men jag har fått förlåtelse av Gud.
Mona fortsatte att missbruka till och från under 18 år men en förändring kom när hon åkte in på akuten i Oslo på grund av en varböld på sitt vänstra lår. Väl på akuten gick hon in i en psykos och läkarna befarade att de behövde amputera bort hennes ben.
Monas ord kommer snabbt efter varandra precis som om hon vill säga mycket på kort tid. Hon berättar att benet inte behövde amputeras och att sjukhusbesöket ledde till att hon gick med på att börja ta metadon vilket hon gjorde under sju år.
– Men jag tog piller vid sidan av och var bara nykter i perioder.

Gudstjänst istället för självmord
En vinterdag 2004 bestämde sig Mona för att hon hade fått nog och skulle ta sitt liv.
– Jag hörde röster som sa att jag inte var värd något och att alla skulle få det bättre utan mig.
Samma dag som Mona skulle ta självmord träffade hon några människor som bjöd med henne på en gudstjänst. Hon följde med och på gudstjänsten bestämde hon sig för att gå tillbaka till sin barndoms Gud och på nytt acceptera Jesus i sitt liv. Två månader senare döptes Mona och blev ombedd att säga några ord efter dopet.
– Så sa jag, utan att tänka; här nere i källaren blev jag frälst som tolvåring. Samtidigt som jag uttalade orden gick det upp för mig att jag blev kristen som liten i just Berøa församling där jag långt senare döptes.

Abstinensen försvann
Mona gick sedan några månader på Bibelskolan Vision Norge och fick plats på ett rehabiliteringscenter.
– Gud tog på ett mirakulöst sätt bort all pillerabstinens och jag klarade av att trappa ner all metadon.
Efter rehabiliteringen 2010 flyttade Mona runt mellan olika städer och bodde hos vänner och familj för en tid men har nu sitt eget ställe i Arneberg i Hedmark.
Mona skrattar och säger att när hon ser tillbaka kan hon inte fatta att hon hållit på med missbruk.
– Snaran är sönder och fågeln är fri. Nu har jag fått frid och kan gå med upprest huvud.
Runt om Mona hörs ett sorl av människor som pratar med varandra och i Monas kopp finns bara skummet från cappuccinon kvar.

Frivillig på missbrukar-café
Hon berättar att hon är hemma mestadels av tiden men att hon håller på att sticka, sy och skriva uppmuntringsord som hon ska ge bort till folk på ett café vid jul.
I början av förra hösten började Mona att jobba som frivillig på Maritacaféet i Oslo. Det drivs av en kristen stiftelse och många narkomaner och prostituerade kommer inom för mat, värme och gemenskap. Under kvällarna som caféet håller öppet delar en ansvarig något från Bibeln, sjunger och ber tillsammans med besökarna.
– Jag var på caféet några gånger när jag själv höll på och jag minns att det var skönt att vara där, känna värmen och bli behandlad som en människa. Många missbrukare känner blickar och lider av förkastelse. Jag lider också av det fortfarande.

Ting Tar Tid
Mona glider ofta och lätt inpå det som rör hennes framtidsplaner och drömmar. Hon pratar ivrigt med kraft från hela hennes inre. Ögonen lyser.
– Jag har haft Afrika på hjärtat sedan jag gick i grundskolan och jag vill resa dit.
Sedan en tid tillbaka stöttar Mona en pastor i Afrika. Hans församling driver ett arbete för missbrukare och prostituerade och pastorn har bett henne att besöka dem för att undervisa utifrån hennes erfarenheter, men än så länge ligger det i framtiden.
Mona ler och gör en grimas. Hon berättar att hon på rehabiliteringscentret ofta fick frågan om vad de tre T:na står för. Så säger hon glatt men motvilligt: Ting Tar Tid.
– Gud lär mig tålamod och det är inget en missbrukare har. Vi vill helst att saker ska ha skett igår men jag vill komma ut i tjänst en eller annan dag.
– Jag är lite galen och vill vara i farten.Text & Foto: Maria Loewen. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.