Eva berättar om Jesus för alla och överallt

v.40-2011 - Eva Reportage
En mer sprudlande människa än Eva Bylund är inte lätt att hitta. Hon strålar av glädje och försummar inte ett tillfälle att berätta om den Jesus som har förvandlat hennes liv. – När folk frågar om jag är religiös, så svarar jag: Nej, men jag älskar Jesus. Det kan ingen ta ifrån mig.

När Eva Bylund växte upp kom livet mest att kretsa kring utförsåkning och damfotboll. Men det blev en uppväxt kantad av problem.
– Jag växte upp i ett alkoholisthem, och som tonåring var jag så trasig att jag inte klarade av att hantera spriten. Stabiliteten kom med min man Mats, som jag träffade redan som 16-åring.
Eva blev mamma första gången som 18-åring.
– Det var tufft att bli en familj så tidigt, men Mats och jag bestämde oss för att försöka klara ut det. Och det har vi gjort. Idag är vi både mor- och farföräldrar, och vi har fått uppleva hur vår kärlek har fått växa djupare genom åren.

Gudsmöte på jobbet
Eva har alltid sett vården som sitt kall och sin livsuppgift. Hon är sjuksköterska och jobbar sedan många år tillbaka på Örnsköldsviks sjukhus.
– På jobbet kunde jag känna att jag gjorde väl för mina medmänniskor. Men jag sökte något mer i livet, något som kunde fylla mitt inre. Jag provade alkoholen, men den gjorde mig inte lycklig.
Eva började gå till Svenska kyrkan. Där fick hon höra budskapet att hon var älskad, och det värmde hennes inre.
En tid senare, i april 1998, fick hon ett starkt Gudsmöte på en plats där hon absolut inte hade väntat det – på jobbet.
– En person hade avlidit och de anhöriga samlades i bisättningsrummet för att ta avsked. Då upplever jag i mitt inre att jag får ett Bibelord som jag ska citera för de anhöriga. Det var så starkt att jag inte kunde styra min tunga, jag var tvungen att tala ut det här Bibelordet. Jag gjorde det, och det blev en så stark Gudsnärvaro i rummet. De anhöriga trodde att jag var där i egenskap av präst eller pastor.

Bars upp ur dopgraven
Gudsmötet satte igång en process i Evas liv. Hon upplevde en sådan syndanöd, som hon förgäves på olika sätt försökte bedöva.
– Från april och året ut varade det. På nyåret åkte vi hem till en kristen familj. Jag frågade vad ett kristet liv innebär, och kvinnan förklarade att det inte är någon religion utan en relation med Jesus. Kvinnan tog med mig till sin kyrka, och där sa jag ja till Jesus.
En månad senare blev Eva andedöpt och inom ett år lät hon döpa sig och blev medlem i Pingstkyrkan i Ullånger.
– Dopet blev väldigt starkt. När jag kom ner i vattnet, så slog den Helige Ande ut mig. De fick bära upp mig ur dopgraven, för jag kunde inte gå själv. I samband med dopet så renade Jesus mig. Allt förvandlades, inte minst mitt tal som tidigare hade varit ganska grovt.

Dröm fick svar efter fem år
2000 fick Eva en dröm.
– Det var en tydlig dröm som handlade om väckelse på Höga Kusten, men det var mycket som jag inte förstod. Jag fick se ett emblem som jag ritade upp när jag vaknade. Och så bad jag att någon skulle kunna förklara för mig vad drömmen innebar.
Det gick fem år.
– Så en dag på jobbet får jag ett kort från en patient. Där finns exakt samma emblem som jag ritat upp. Emblemet tillhörde en stiftelse, Ukrainahjälpen Filippus i Örnsköldsvik, som arbetar med bistånd till Östeuropa.
Idag är Eva själv engagerad i stiftelsen. Häromveckan var hon och Mats i Ukraina med en hjälpsändning, och mycket tid ägnas åt klädhantering.
– Jag kan komma hem från en jätte-tuff arbetsdag, och så ställa mig och packa. Och det är bara underbart. För då får jag tid och möjlighet att vittna för folk och berätta om Jesus.

Trons avtryck i vardagen
För Eva är tron något som dominerar livet, inte bara på söndagarna utan alltid.
– Jag berättar om Jesus hela tiden, överallt. Och när folk frågar om jag är religiös, så svarar jag: Nej, men jag älskar Jesus. Det kan ingen ta ifrån mig.
Även på jobbet gör tron avtryck.
– Givetvis ska vi vara försiktiga med hur vi lever ut vår tro på jobbet, men vi ska också vara lydiga mot Gud, om vi upplever att det är något som Han vill att vi ska göra. Vi ska lyda Gud mer än människor.
– Jag försöker vara bedjande i mitt inre, och öppen för vad den Helige Ande vill att jag ska göra. Man kan leva ut sin tro i gärningar och förmedla Guds kärlek genom sin omsorg, även när man ger ett glas vatten eller hjälper någon till toaletten.
Eva berättar om en nyopererad hjärtpatient som led av ett svårt sår.
– Det var en kristen man, och när jag skulle gå med medicin till honom, så kände jag att den Helige Ande uppmanade mig att bekräfta honom. Så jag sa till honom: Vet du att vi har en gemensam nämnare? Och så fick vi samtala om vår tro. Det samtalet blev så starkt för honom, han fick uppleva den Helige Ande där i sjuksängen, och talade i tungor för första gången.
I efterhand har både mannen och hans familj tackat, och mannen har uppmanat Eva att berätta. Hans svårläkta sår läkte på en vecka och han fick leva hel och frisk i ytterligare åtta år.

Språkunder i Ukraina
En annan gång, i Ukraina, fick Eva vara med om ett språkunder.
– Jag kan inte ryska eller ukrainska, även om jag nu kämpar med att lära mig. Men en gång när jag kom till en kyrka i Ukraina, så kom den Helige Ande över mig så starkt. Och dagen efter upplevde jag att jag förstod vad folk sa när de pratade ukrainska. Jag fick språket uttolkat för mig – utan tolk. Det var en häftig upplevelse som jag inte glömmer i första taget.
Eva planerar att skriva en bok om sitt liv.
– Jag har varit med om så fantastiskt mycket, att jag bara måste få berätta.
Eva brinner för familjen, för församlingen och för att fler människor ska få uppleva Jesus. Hon älskar att lovsjunga, be – och berätta om Jesus, mitt i vardagen.
– Livet med Gud har förvandlat det mesta för mig. Han har omsorg om mig och är med mig i allt. Han har designat alla våra dagar – och det är Han som är ansvarig utgivare.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.