Sigyn, före: full av fördomar mot kristna - nu: en av dem

v.36-2011 - Sigyn Reportage
Sigyn hade upplevt mycket falskhet och svek i sitt liv och längtade efter äkthet. Under Svenska kyrkans Alphakurs fann hon den glädje och äkta gemenskap hon sökte, men hon kom till kursen full av fördomar mot kristna.

Sigyn Björnqvist Persson bor i Göteborg tillsammans med sin man Bernt. Som barn var Sigyn väldigt intresserad av kyrkan och skrek sig till att få följa med sin syster till söndagsskolan, trots att hon egentligen var för liten. Hon sjöng i kyrkans barnkör och konfirmerade sig sedan i Metodistkyrkan. I tonåren tappade hon kontakten med kyrkan, men hon har alltid haft en längtan tillbaka.

 
Nära döden-upplevelse

När Sigyn var 30 år fick hon cancer och hade en nära döden-upplevelse. Hon färdades genom en tunnel mot ett starkt ljus, men rycktes tillbaka och överlevde. Sjukdomen ledde till att hon inte kunde få några egna barn och det gjorde henne bitter mot Gud under många år.
Under sjukdomstiden försvann två tredjedelar av Sigyns bekantskapskrets. Hon gick också igenom en separation och levde ensam under många år. I Örgrytes församlingsblad läste hon en annons om kyrkans Alphakurs och såg en möjlighet att få en gemenskap där. Samtidigt var hon full av fördomar mot kristna.

 
Alphaledare med läppstift

– Jag trodde att de var dödstråkiga och hade fula kläder, men gissa om jag blev förvånad när jag möttes av en jätteläcker Alphaledare i röd klänning och med rött läppstift! Alla var så glada och välkomnande och framförallt var det äktheten i blickarna som gjorde att det kändes oerhört bra.
Alphakvällarna blev väldigt viktiga för Sigyn och när kursen var slut fortsatte hon med uppföljningskursen, Beta. Där fick deltagarna själva förbereda Bibelstudier varsin gång. När det blev Sigyns tur gick det plötsligt upp för henne att det hon läste var en sanning. Hon kunde inte värja sig mot den värme och glädje hon kände i hjärtat.

 
Förtjust i lovsång

När Smyrnakyrkan hade en Willow Creek-konferens, frågade prästen i Örgryte om hon var intresserad av att gå dit. Där hörde hon den amerikanske pastorn Bill Hybels berätta om hur han hade mött Jesus och det gick rakt in i hjärtat på henne.
Det var mycket som var nytt för Sigyn. Hon blev förtjust i de lovsånger man sjöng istället för vanliga psalmer och hon fick för första gången en erfarenhet av vad förbön var för något. Under en gudstjänst såg hon hur människor gick fram och hur innerligt förebedjarna bad för dem.
– Jag ville så gärna gå fram men vågade inte. Jag kände en längtan efter att be till Gud på ett sätt som jag aldrig hade gjort förut, men efter en stund reste jag mig ändå och gick mot utgången.
När Sigyn kom till dörren stod där en man som hon kände igen som en av ledarna på Alphakursen. Han kände igen henne också men sa inte ”hej” eller ”hur mår du”, utan han hörde sig själv säga: ”Vill du be?”
Tårarna börjar rinna på Sigyn när hon berättar om vad som sedan hände.
– Vi gick in igen och han bad för mig. Jag överlät mig till Jesus och kände hur jag kunde släppa min bitterhet och lämna allt gammalt bakom mig. Det var verkligen en pånyttfödelse, precis i den stunden, och sedan dess har jag varit ett Guds barn.

 
En ny människa

Efter bönen förklarade Alphaledaren att man blir en helt ny människa invärtes när man tar emot Jesus som frälsare. Det är ett nytt liv som tar sin början. Sigyn hade tidigare bett ”Gud som haver ” och ”Fader vår” och hon hade vänt sig till Gud i svåra situationer, men det här var helt annorlunda.
– Det var en direktkontakt med vår Herre som jag inte hade haft förut. Den första tiden efteråt upplevde jag ett oerhört glädjerus, det var som den starkaste förälskelse.

 
Bibel och bön

Mötet med Gud har förändrat Sigyn så att hon inte längre klarar av att se vilka TV-program som helst eller läsa de deckare hon läste förut.
– Jag vill inte ha in våld, svek och lögner i mitt hem. Däremot har Bibeln blivit en mycket viktig bok för mig. Jag lider med människorna i Gamla testamentet, jag läser om de starka kvinnorna och kan sitta och skratta för mig själv när jag hittar något roligt visdomsord i Ordspråksboken.
Bönen är också viktig för Sigyn. Den hjälper henne att inte falla tillbaka i gamla beteendemönster. Mycket av den ilska hon kunde känna förut har försvunnit och hon har till och med blivit snällare i trafiken.
– Förut kunde jag vara en väldigt hetsig bilist och kalla mina medtrafikanter för de mest förfärliga saker. Idag, om någon kör riktigt tokigt och sakta så tänker jag att de kanske har en nybakad gräddtårta i bilen.

 
Själv Alphaledare

Sigyn har själv varit Alphaledare sedan hon kom till tro. På en fest träffade hon sin blivande man, Bernt. Hon bjöd in honom till en Alphakväll, redan samma vecka. Han var änkling och hade två barn, så vid 55 års ålder fick Sigyn två färdiga barn som hon har ett fint förhållande med.
Hon berättar om en händelse som inträffade när hon var 25 år och arbetade som distriktssjukgymnast. Hon behandlade en rörelsehindrad flicka som precis fått en lillasyster. När Sigyn lekte med babyn frågade flickan om hon hade några egna barn. Sigyn förklarade att hon inte hade någon pappa till sina barn ännu. Flickan frågade om hon letade och det medgav Sigyn. Efter en stunds tystnad sa flickan: ”Det finns nog en pappa som letar efter dig också.”
– Jag hoppas att jag får träffa henne igen någon gång, för hennes ord har följt mig. Det fanns en pappa som behövde mig. Gud har våra liv i beredskap åt oss, men ibland måste vi lära oss att vänta på att få det vi längtar efter.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.