Gud lyssnar på barns böner

v.34-2011 - Alexandra Repor
Det är inte bara vuxna som kan möta Gud. Även barn får många gånger himmelska upplevelser. Alexandra Hyllerud har arbetat med kristen barnverksamhet i många år, och kan berätta om hur Gud lyssnar på barns böner.

Alexandra Hyllerud bor i Göteborg tillsammans med sin man Emmanuel och deras två barn Lova, tre och ett halvt år, samt Liv, tio månader.
– Jag har alltid älskat att jobba med barn. I Mjölby, där jag kommer ifrån, hjälpte jag till med en stor barnkör. Varje fredag kom det 140 barn till kören, varav bara ett tiotal tillhörde församlingen. I kören sjöng vi en massa Jesussånger, och de spreds i samhället. Överallt där barnen var så sjöngs sångerna, på förskolan och på lekplatserna. Det blev ringar på vattnet. För barnen är ju Jesus så naturlig.

 
Konkret bönesvar

Efter studenten och ett års arbete visste Alexandra inte vad hon skulle göra i livet.
– Jag frågade Gud vad jag skulle göra av mitt liv. En kväll lade jag på allvar fram det för Gud, och bad honom att ordna det. Ber man konkret får man konkreta bönesvar. Morgonen efter läste jag en kristen dagstidning, samtidigt som jag sa till min mamma: ”Jag vet verkligen inte vad jag ska göra i höst.”
– Så vände jag blad i tidningen och där var en stor annons. ”Vet du inte vad du ska göra i höst? Älskar du barn? Gillar du dans och drama? Kan du tänka dig att resa runt i Sverige och berätta om Jesus för barn?”
– Det var ett så tydligt svar, just till mig. Jag älskade barn, jag älskade drama – och jag ville gärna resa runt i Sverige och berätta för barn om Jesus.

 
Sverige runt med barnteam

Alexandra ringde på annonsen och blev antagen till ett barnteam som Evangeliska Frikyrkan hade under ett år.
– Två veckor senare satte vi igång. Vi var två tjejer som reste runt till församlingar i hela Sverige. Vi kom ut på skolor och pratade om etik och moral och så hade vi barnmöten på kvällarna. Sedan avslutade vi veckan med en stor familjegudstjänst.
– Det var ett väldigt intensivt år, men det var fantastiskt, och vi hade väldigt roligt.
Det har gått tio år sedan barnteamåret, men Alexandra har fortsatt att arbeta med barn. Under en tid var hon med och ansvarade för barnmötena på Torpkonferensen, och sedan åkte de runt på helgerna och höll i barnmöten.
– Det gör jag faktiskt fortfarande. I sommar har jag bland annat haft barnmöten på Löttorps camping. Och så leder jag söndagsskolan i Göteborgskyrkan.
 
Lyssna in Jesus

Alexandra brinner för att barnen ska få en relation med Jesus och lära sig lyssna på Honom.
– Vi pratar med Jesus genom bönen, men vi glömmer ofta att lyssna på vad Jesus vill säga till oss. Det är något som jag har försökt uppmuntra barnen att göra. Under barnmötena på Torp hade vi som mest 700 personer i tältet. På slutet sjöng vi en lugn sång. Sedan räknade vi till tre, blundade och var alldeles tysta för att kunna lyssna in Jesus. Då blev det alldeles knäpptyst i tältet, trots att det var så mycket folk. Det var häftigt.
– Efteråt fick de barn som ville skriva på ett klotterplank vad de hade upplevt att Jesus sa till dem. Jag minns att en tjej skrev: ”Jesus sa att jag blev frisk från epilepsi” och en annan skrev ”Jesus säger att jag ska vara snäll mot mamma och pappa.”
I sommar, på Löttorp, fick barnen höra från Jesus: ”Jag är alltid med dig, var du än är”, ”Jag hjälper dig alltid” och ”Jag ska hjälpa dig så att du får en snäll familj”. De skrev också kommentarer som ”Tack för att du gjorde mig frisk”, ”Tack Jesus för att du tror på min familj, jag tror på dig”, ”Jesus, jag vill tacka dig för vad du gjort för min familj”, ”Jag ska tro på dig” och ”Tack Jesus för att du finns”.

 
Handleden blev frisk

Att Gud lyssnar på barns böner har Alexandra fått många bevis på. För ett par år sedan fick hon en inflammation i handleden. Eftersom hon jämt överansträngde handleden blev den inte bra, och efter tre månader fick hon börja använda skena.
Hon ledde söndagsskolan som vanligt, och frågade en grupp barn, som var mellan fyra och sex år gamla, om det var något som de skulle be för. Då sa barnen att de skulle be för Alexandras hand.
– Det fick de gärna göra, så de lade sina små händer på min hand och så bad de en enkel bön: ”Tack för att du gör Alexandras hand frisk.” Det gick en dag, men så kom jag att tänka på att barnen hade ju faktiskt bett för mig. Så jag tog bort skenan – och då var jag helt frisk i handleden.

 
Fram med barnen

– Barn är så otroligt härliga. Jag skulle önska att man lyfte fram barnen mer i våra kyrkor, för de behöver komma fram. De ska inte bara vara åskådare, de kan vara med och be för oss. Ofta när barn sjunger eller berättar något från scenen kan det vara så ”gulligt” så att människor skrattar. Men, snälla, gör inte det! När barn vittnar, sjunger lovsång eller tillber Jesus på sitt sätt, så ska vi ta dem på allvar. Vi ska inte skratta, utan be för dem, uppmuntra dem, och framför allt utmanas av dem.
En gång, på en familjegudstjänst, fick en pojke komma fram och berätta.
– Han berättade att han hade sett en ängel. Ängeln stod som på en kulle och det bara lyste om honom. Jag tror det är viktigt att vi inte nedvärderar barnens upplevelser, utan att även barnen får berätta om sina himmelska upplevelser.

 
Puss från Jesus

En gång var dottern Lova sjuk i maginfluensa och feber under tre veckor.
– Men så plötsligt, i köket, säger hon: ”Jesus pussar Lova på kinden.” Lova var inte så gammal och hade inte lärt sig att prata så bra, men nu hade hon verkligen ansträngt sig för att få ihop meningen.
– Jag frågade henne: Blir du frisk nu? Hon svarade ja, och visade med en min att det var ju självklart. Jag kunde känna att det fanns en sådan stark Gudsnärvaro i köket. Så jag frågade: Är Jesus här nu? Hon tittade på mig och svarade ”Jaa!” Det var så naturligt för henne. Hon blev frisk i ett ögonblick, där vid köksbordet.

Många föräldrar funderar på hur de bäst ska kunna nå sina barn med budskapet om Jesus.
– Jag tror framför allt det är viktigt att leva som man lär. Att älska Jesus, och visa barnen att man gör det. Sedan är det enormt viktigt att be tillsammans. Man måste komma ihåg att för barn är Jesus något naturligt och självklart.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.