Han bestämde sig för att pröva Jesus

v.32-2011 - Bosse Reportage
Bosse blev befriad från sitt drogmissbruk och har sedan blivit helad från flera olika sjukdomar. Bit för bit blev också hans minne helt återställt.

1967 var Bosse Åman döende. Alkohol- och narkotikamissbruk hade gjort att hans inre organ slutat fungera. Då läste han om en missbrukare i New York som hade mött Jesus och fått en andra chans. Bosse bestämde sig för att pröva Jesus.
Bosse är uppvuxen i Göteborg. När han var fyra år fick hans mamma hjärnhinneinflammation och han och hans syster tillbringade fyra månader på barnhem. Disciplinen var hård och på nätterna bands barnen fast i sina sängar. Pappan kom på besök men kunde inte ta hem barnen eftersom han arbetade.
– Det var enda gången jag såg pappa gråta, minns Bosse.
När Bosse blev lite äldre gick han i svenska kyrkans söndagsskola men han tyckte att det var roligare på Frälsningsarmén som låg strax intill och började gå dit i stället. Han frågade två av frälsningssoldaterna hur man skulle göra för att följa Jesus, men det enda svar han fick var: ”Kom till Frälsningsarmén!”

Duva från Himlen
När Bosse var 13 år dog hans pappa.
– När jag satt vid hans kista fick jag i en syn se en vit duva komma in genom kyrkväggen, flyga ner till kistan och ut igen. Jag tror att det var Guds sätt att visa mig att pappa blev frälst. Jag vet att han bad till Jesus ibland.
I tonåren satt Bosse helst hemma och läste. Hans mamma tyckte att det blev för mycket och ville att han skulle börja gå på skoldanser, men han var inte intresserad. En läkare gav mamman rådet att ge honom tre glas vin på lördagen, för att blygheten skulle försvinna. Det ledde till att Bosse blev alkoholist redan i tonåren.
Han kom in på Konstfack och utbildade sig till skulptör. Sökandet efter fadersförebilder förde honom till systerns före detta pojkvän i Paris, som bjöd Bosse på amfetaminliknande piller och så småningom även morfin. Bosse blev snart tvungen att skaffa pengar för att finansiera sitt missbruk.

Räknades som psykopat
– Jag blev väldigt våldsam och levde på att råna människor. Jag räknades som psykopat. Mina kompisar berättade om en fullständigt tokig människa som jag i nyktert tillstånd inte kunde förstå var jag, säger Bosse.
En dag gick han till Björngårdsvillan tillsammans med en kompis. Han hade varit där förut och sa till kompisen: ”De är kristna och inte riktigt kloka men de har roligt och det har inte vi.” Just den kvällen visade det sig vara ett möte för narkomaner och Bosses gamla scoutledare var där. Han kom fram till Bosse och sa: ”Du har ett år på dig att omvända dig, annars dör du.”
Efteråt engagerade scoutledaren en grupp människor som kom överens om att be regelbundet för Bosse. Bosse visste inget om det, men han lyckades sluta knarka och var ”ren” i fem månader. Under den här tiden flyttade Bosse till Teneriffa. På juldagsmorgonen besökte han ett kristet möte på ett sjukhus för att se soluppgången.
När Arne Lamberths ”O helga natt” spelades fick Bosse en syn. Han fick se patienterna i sina rullstolar i skinande vita kläder och sig själv täckt av svart, klibbig tjära. Han konstaterade att tjäran måste symbolisera hans egen synd men han ville inte bli kristen.
En kväll satt han i sitt rum och tänkte på att han snart skulle dö. Han undrade varför, han var ju så ung. Plötsligt stod en stor ängel framför honom och han blev rädd, men ängeln sa: ”Du behöver inte vara rädd. Det kommer att ordna sig för dig.”
En tid därefter åkte Bosse tillbaka till Paris. En överdos morfin som han fick av ”fadersgestalten” orsakade en allvarlig hjärnskada. Han mindes bara vad han hette, var han bodde och vilka hans närmaste var. Han kunde stämma träff med kompisar och på vägen dit glömma bort vart han var på väg.

Organen hade pajat
Ett år efter mötet på Björngårdsvillan var Bosse döende. När han väl kom till läkare fick han beskedet att det var för sent att göra något.
– Mina inre organ hade pajat. Jag kände att jag ville ta livet av mig om Jesus inte fanns men jag hade fått några skrifter av David Wilkerson, där det berättades om en missbrukare i New York som blivit fri när han mötte Jesus. Jag bestämde mig för att pröva om Jesus kunde vara en verklighet.
Bosse gick till en kyrka för att leta efter scoutledaren, men när han kom dit hade scoutledaren redan hunnit åka hem. I stället träffade Bosse en kvinna som han kände. Hon hade varit missbrukare men blivit frälst och nu lyste det om henne.
– Hon såg ut som en ängel. Det syntes verkligen att något hade hänt med henne. Tänk om detta kunde hända mig! Jag ringde scoutledaren från kyrkan och sa: ”Jag vill bli frälst nu. Kan du komma hit?”
Scoutledaren tyckte att en pastor kunde be med Bosse i stället och så blev det. Bosse böjde knä och bad, men kände inget särskilt. Dagen därpå försökte han få tag på den änglalika kvinnan för att fråga henne vad hon varit med om. När det inte gick, bestämde han sig för att ta sitt liv.
Men under en ”black out” ringde han kvinnans pojkvän och fick adressen till hans bostad i Majorna, trots att han inte hade tänkt åka dit. Sedan tog han spårvagnen till Centralstationen för att leta upp en missbrukare han kände, döda honom, ta hans knark och själv ta en överdos.

Satt fast i stolen
Men när spårvagnen stannade vid Centralens hållplats kom han inte upp ur stolen. Han kunde inte resa sig och gå av förrän vagnen stannade i Majorna. Där hittade han lappen med adressen till kvinnans pojkvän i sin ficka. När han kom dit sa pojkvännen: ”Bli frälst, det är en nåd, det är underbart.” Bosse upprepade orden högt och i samma ögonblick upplevde han hur depressionen och det mörka försvann.
– Det var som om hela lägenheten exploderade i ljus. Jag hade varken druckit alkohol eller tagit narkotika. Det var Jesus som frälste mig och det blev startskottet för mitt nya liv.
Bosse blev befriad från sitt drogmissbruk och har sedan blivit helad från flera olika sjukdomar. Bit för bit blev också hans minne helt återställt.Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.