Svein-Magne ber för sjuka – och Jesus helar

v.25-2011 - Svein Reportage
Han är Norges mest kända helandepredikant som ber för 70 000 personer varje år. Hans tidning Legedom, med vittnesbörd från människor som har upplevt Guds helande, läses av 200 000 personer.

Helandeunder i direktsänd TV. Det har fått norrmännen att lära känna Svein-Magne Pedersen.
– Nu är det inte längre tabu att tala om helande, säger han.
Svein-Magne Pedersen växte upp bland læstadianerna i norra Norge, men tillhör sedan många år den norska pingströrelsen.
När han läste teologi i Oslo fick han höra en luthersk karismatisk predikant som undervisade om helbrägdagörelse – helande – genom bön. Efter det började han be till Gud om att få gåvan att bota sjuka.
Det första undret som han fick uppleva var när hans svägerska Grethe år 1971 blev helad från plattfot. Därefter blev helandeundren allt fler.
Mellan 1982 och 1988 var Svein-Magne pastor i två kanadensiska pingstförsamlingarna. Där började han också spela in ett eget TV-program.
När han kom tillbaka till Norge 1988 startade han stiftelsen Misjonen Jesus Leger.

Ber för 70 000 personer varje år
Idag ber Svein-Magne Pedersen för omkring 70 000 sjuka människor varje år. Både i samband med helandemöten och seminarier, i Norge och i andra länder, och från sitt kontor i Vennesla med telefonen som redskap.
– På senare år har det blivit en större öppenhet i Norge för gudomligt helande. Det är inte längre tabu att tala om det, och jag har fått möjlighet att be för sjuka direkt i TV, och tusentals har blivit helade på detta sätt.
I Afrika är helandeunder mycket vanligare än i Norden, och det är mer normalt att tala om helande.
– Där har man tvingats lära sig att lita på Gud eftersom det inte finns en läkare i varje gathörn.
– I Västvärlden sätter man sin tro till det som läkare och medicin kan göra, och det har blivit tabu att tala om gudomligt helande. När man inte förväntar sig något från Gud, så blir resultatet därefter.
– Jag är inte emot läkare och medicin, men jag menar att Gud som har skapat oss, också är den bästa till att hela oss.

Förbön genom TV
Det är framför allt genom TV som Svein-Magne blivit känd, både i Norge och utanför landets gränser. Från sin egen TV-studio leder han programmet Miraklet är ditt som sänds över Skandinavien och stora delar av världen.
Norsk TV har också sänt en rad program där Svein-Magne har varit med, och det har i sin tur resulterat i en lång rad artiklar i olika tidningar – både positiva och mer kritiska och ifrågasättande.
Men faktum kvarstår. Många människor blir friska efter förbön. Stiftelsen får varje år respons från flera tusen människor som upplever att Jesus har botat dem efter förbön. Kampanjerna leder också till att många människor blir frälsta.
I sommar besöker Svein-Magne Pedersen Sverige och Jesusfestivalen.
– Jag har inte besökt Sverige så ofta, men jag ser fram emot besöket och har stor förväntan på Gud att han ska frälsa och hela människor.
– När människor får se Guds kraft i verksamhet, då bryts fördomarna. Men för att det ska hända krävs att församlingarna öppnar upp för att Jesus helar idag.


Vittnesbörd om helande
– hämtade från senaste numret av tidningen Legedom

Eksem över hela kroppen
Mitt barnbarn på 20 år hade eksem över hela kroppen. Han kliade sig ofta tills det blödde, och hade många sår på kroppen. Hela livet hade han denna hemska åkomma. Han använde många typer av salvor, men inget hjälpte. Utan att säga något till honom, så ringde jag till Svein-Magne Pedersen och fick förbön för honom. En kort tid senare försvann alla eksem över hela kroppen.

Musarm
Min dotter är ingenjör och använder sin dator väldigt mycket. På grund av detta drabbades hon av musarm i båda armarna och tvingades gå med stödbandage. Situationen var ganska allvarligt för henne på grund av hennes arbete. Jag ringde till Misjonen Jesus Leger och fick förbön för henne. Dagen efter var hon frisk.

Frisk från tjocktarmsinflammation
Jag hade fått ulcerös kolit – blödande tjocktarmsinflammation. Det bekräftades med hjälp av ultraljud. Jag fick medicin som jag skulle använda, men jag blev inte frisk av den. Ett halvår efter att jag fått sjukdomen, ringde jag till Svein-Magne Pedersen och fick förbön. Det är nu ett år sedan. Kort därefter var jag på ett nytt ultraljud. Tänk, då visade ultraljudet att såren i tjocktarmen hade försvunnit. Läkaren trodde inte att det var medicinen som hade bodat mig. Han trodde att jag hade blivit frisk genom förbön.

Helad från KOL
Min far hade rökt i många år och fick KOL. Under flera år gick han med sjukdomen, som ledde till att han tvingades använda syrgasmask. Så en dag för två år sedan kontaktade han Misjonen Jesus Leger och fick förbön. Omedelbart började han bli bättre. Han gick till en ny kontroll hos sin läkare. Då kunde läkaren konstatera att han inte längre hade KOL. ”Här har det skett ett under”, sa läkaren. Hela familjen är imponerad över det som har hänt.

Frälst i Narvik
Jag blev frälst på ett hotellmöte som Svein-Magne Pedersen höll i Narvik för fyra år sedan. Efter det har jag haft det fantastiskt. Varje dag vaknar jag och tackar Gud för en ny dag.

Fiskarens slitna knä
Jag har arbetat med fiske sedan jag var 13 år gammal och var 61 år när jag slutade. Då fick jag sjukbidrag eftersom knäet var uppslitet. Läkaren gav mig sprutor, men de hjälpte inte. För tre-fyra år sedan ringde jag till Misjonen Jesus Leger och fick förbön för mitt onda knä. Medan Svein-Magne bad kände jag något som pirrade inne i knäet. Efter två dagar var knäet friskt. Sedan dess har jag inte känt några smärtor i knäet.

Psoriasis
Jag hade psoriasis under fötterna, på benen och händerna. I två år kämpade jag med hudsjukdomen. På Universitetssjukhuset i Tromsø fick jag solbehandling och salvor, men det hjälpte inte. En dag satt jag hemma och grät av förtvivlan. Då kom jag på att jag kunde ringa till Misjonen Jesus Leger och Svein-Magne Pedersen bad för mig. Efter två dagar började jag bli bättre och efter en vecka var psoriasisen borta. Sedan dess har jag varit frisk.Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för "dessa mina minsta" förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.